Brandende voeten bij CIAP

1
6140
voetpijn
Brandende voeten kunnen een erg vervelende sensatie geven.

CIAP is een afkorting die door neurologen wordt gebruikt. Met CIAP wordt een aandoening bedoeld, waarbij de zenuwen aangetast zijn door een onbekend proces.

brandende-voeten-bij-ciap
PEA: de natuurlijke sleutel tot pijnstilling

Dat onbekende proces leidt tot een zenuwaandoening. Deze zenuwaandoening zorgt ervoor dat je gedurende vele jaren problemen ondervindt, omdat CIAP een chronische aandoening is. Omdat de oorzaak onbekend is, is er in principe ook niet veel aan te doen. Veel neurologen zeggen tegen hun patiënten: ‘je moet hiermee maar leren leven’. Gelukkig is dat niet helemaal zo. We vertellen hieronder meer over de sleutel tot natuurlijke pijnstilling bij brandende voeten die tegelijkertijd de zenuwen beschermt.

We zullen in dit hoofdstuk aangeven wat er namelijk wel aan gedaan kan worden. Maar eerst iets over deze aandoening.

CIAP: een onbekende oorzaak

Deze vorm van neuropathie is eigenlijk te vergelijken met neuropathie door suikerziekte. Bij diabetes ontstaat namelijk ook een stoornis in de zenuwen, die leidt tot pijnlijke branderige en prikkelende voeten. Terwijl de oorzaak van neuropathie bij diabetes de suikerziekte zelf is, is de oorzaak van CIAP dus onbekend. De negatieve invloed van de CIAP op de zenuwen is te vergelijken met de negatieve invloed van de suikerziekte op de zenuwen. In beide gevallen worden de zenuwen in hun functie verstoord.

Die stoornis kan zich uiten op drie gebieden: op het gebied van de gevoelszenuwen, de bewegingszenuwen als ook op het gebied van de pijnzenuwen. Als dat laatste het geval is, en dat is meestal zo, dan heb je klachten van pijnlijke, tintelende of prikkelende en of brandende voeten. Dat komt omdat de lange zenuwen in ons lichaam, die naar de voeten lopen, het eerst aangetast worden door het ziekteproces. Als de gevoelszenuwen aangetast worden, krijg je last van doofheid van de huid of een vreemd gevoel, alsof er mieren over je huid lopen. Als de bewegingszenuwen aangetast zijn, dan neemt de spierkracht af en wordt het moeilijker om bijvoorbeeld trappen te lopen. Al deze stoornissen in de zenuwen kunnen voorkomen bij een CIAP.

Brandende voeten bij CIAP

Zoals we al aangegeven hebben, is de oorzaak van deze ziekte onbekend. We weten wel, dat de kleine en fijne zenuwtjes die in de huid lopen ook vaak aangetast zijn, hetgeen een van de oorzaken van de branderigheid in de voeten is. Die branderigheid vind je ook bij patiënten met suikerziekte of bij mensen die langdurig met chemokuren behandeld zijn. Chemokuren beschadigen namelijk ook lange zenuwen naar de voeten.

Wat te doen bij CIAP?

Wat valt er nu aan te doen? Heel belangrijk is om relatief vroeg in het ziekteproces te gaan trainen bij een fysiotherapeut om de spierkracht en de spiercoördinatie optimaal te houden. In de loop van het ziekteproces wordt de functie van de zenuwen steeds verder gestoord, waardoor de conditie afneemt, het lopen langzaam moeilijker wordt en je makkelijker kan vallen. Door tijdig met een fysiotherapeut te trainen leer je compenseren en ontwikkelt je lichaam ook compensaties in de spieren die minder aangetast zijn door de processen, zodat die de stoornissen op kunnen vangen.

Het mooiste zou natuurlijk zijn om het verloop van de ziekte af te remmen en te zorgen dat de zenuwen beschermd worden. Er is een belangrijke tip die samenhangt met voeding; er zijn steeds meer aanwijzingen dat veel suiker eten, veel zoetigheid of veel brood, het suikergehalte in het bloed verhoogt, waardoor de functies van onze lichaamsweefsels ondermijnd worden. Dat geldt dus ook voor het zenuwstelsel.

brandende-voeten-bij-ciap-2
Palmitoylethanolamide beschermt zenuwcellen tegen schade en bevordert herstel

Gelukkig is er sinds enige tijd een natuurlijke zenuw beschermende en zenuw ondersteunende stof beschikbaar als supplement. Deze stof is een lichaamseigen vetstofje, dat voorkomt in vrijwel alle dieren en planten om de cellen te beschermen tegen stress. Die stof heeft een moeilijke naam, palmitoylethanolamide; afgekort PEA.

PEA is te verkrijgen als 400 mg capsules en wij adviseren altijd om uitsluitend capsules te gebruiken die het PEA-opt keurmerk dragen. Alleen van die capsules weten we momenteel dat ze jarenlang onderzocht zijn op veiligheid en werking onder toezicht van artsen en als je die capsules inneemt ook daadwerkelijk het PEA gehalte in je lichaam toeneemt.

Experts op het gebied van de behandeling van het zenuwherstel en regeneratie adviseren om de capsules tenminste een half jaar te nemen in een dosering van driemaal daags een capsule van 400 mg na de maaltijd. Omdat de ziekte langzaam stap voor stap voortschrijdt, is het moeilijk om direct te bepalen of de capsules het ziekteproces inderdaad ook afremmen.

Dat moet iedere patiënt zelf bepalen op basis van zijn eigen ervaringen. Voor die mensen die ook branderigheid als symptoom hebben van de ziekte is het iets makkelijker. We nemen dan aan, dat als de brandende pijn of de pijn in de voeten in intensiteit afneemt de stof werkt. Er zijn genoeg internet pagina’s te vinden, met name van het Instituut voor Neuropathische pijn, waar zeer uitgebreide rapportages staan van patiënten met deze aandoening die de capsules gebruikt hebben.

Aanbeveling voor keuze PEA product

Door deskundigen en artsen worden PEA producten geadviseerd die langdurig onder leiding van artsen zijn onderzocht. Onderzoek werd gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid van deze PEA producten en bovendien werd door dit onderzoek duidelijk dat de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed na inname van dit PEA product aantoonbaar was gestegen.

Tot op heden worden dus aanbevolen PEA producten met gepatenteerde micro-PEA.

Gepatenteerde micro-PEA zit in de in Nederland gefabriceerde PEA capsules met het PEA-opt keurmerk en in de Italië gefabriceerde tabletten met PEA-m en PEA-um.


Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Literatuur:

Keppel Hesselink JM. Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. Int Med Case Rep J. 2013 Sep 13;6:49-53. doi: 10.2147/IMCRJ.S51572.

1 REACTIE

  1. Ik heb ciap ik heb de hele dag het gevoel of mijn sokken dubbel zitten of dat er bulten onder mij voeten zitten zou die zalf hier voor gebruikt kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER