Brandende voeten bij chemotherapie

0
2257
voetpijn

Chemotherapie bij kanker heeft als doel om enerzijds kwaadaardige cellen te doden en anderzijds het leven van de patiënt te verlengen. Helaas kunnen de stoffen die in een chemokuur gegeven worden (cytostatica) niet het verschil waarnemen tussen kwaadaardige- en waardevolle cellen. Het niet onderkennen van het verschil in cellen is één van de voornaamste oorzaken van de bijwerkingen van een chemokuur. Niet alleen de kankercellen krijgen een klap, maar ook de gezonde cellen in je lichaam worden op een negatieve wijze beïnvloed.

Chemokuur onder druk door bijwerkingen, zoals brandende voeten

Chemotherapie staat tegenwoordig onder druk. Daarmee moeten we oppassen. Er zijn namelijk verschillende vormen van kanker die bijzonder goed reageren op chemokuren. Deze chemotherapie moeten we niet als ‘het kind met het badwater’ weggooien, maar hoe kunnen we de bijwerkingen nu beperken?

De bijwerkingen beschadigen namelijk een aantal van onze weefsels meer als andere weefsels: vooral het zenuwweefsel is heel kwetsbaar. Dat komt omdat de zenuwcellen in ons lichaam in het algemeen vrij lang zijn; zo lopen er in de grote zenuwbanen naar je voeten miljoenen individuele zenuwcellen, die dus minstens een meter lang zijn. Daardoor zijn deze zenuwcellen ook heel gevoelig voor negatieve invloeden. Veel mensen met suikerziekte kunnen daar over meepraten.

Bij suikerziekte of diabetes worden de zenuwen negatief beïnvloed door de stofwisselingsstoornis. Die stofwisselingsstoornis zorgt ervoor dat de zenuwen langzaam in functie achteruitgaan. Ook bij suikerziekte zijn het eerst de lange zenuwen aangedaan en dat uit zich in branden, prikkelen, tintelen en steken in de voeten, met of zonder ernstige en chronische pijn.

Voeten tintelen na chemokuur, wat nu?

Een groot aantal mensen die een chemokuur ondergaat, bemerkt al snel de gevolgen daarvan, omdat hun voeten gaan tintelen. Met deze bijwerking is de oncoloog nooit blij, want dan moet hij de dosis van de chemotherapie verlagen. Een verlaagde dosis leidt in het algemeen tot minder effectiviteit. Daarom is het van groot belang voor de patiënt en de oncoloog dat de goede dosis ook werkelijk gedurende de hele kuur ingezet kan worden. Met de natuurlijke zenuw beschermende stof palmitoylethanolamide (PEA) is het mogelijk om bij een aantal patiënten die bescherming te leveren.

Een aantal jaren geleden heeft een Italiaanse hoogleraar in de neurologie een onderzoek gedaan naar de invloed van deze lichaamseigen en zenuw beschermende stof bij patiënten die een chemokuur kregen, omdat ze een vorm van bloedkanker hadden. Wat bleek nu? De patiënten die behandeld werden met de stof hadden aan het eind van de behandeling minder pijn aan de voeten, terwijl de zenuwfuncties beter waren dan de patiënten die behandeld werden met placebo.

Afbeelding. Al in 1975 werden voor het eerst resultaten gepubliceerd waaruit bleek dat PEA de bijwerkingen van chemokuur kan tegengaan, terwijl het de kanker remt.

Vanaf 1975 zijn nog een aantal van dit soort studies gedaan en steeds blijkt weer dat PEA niet alleen pijn en ontstekingen vermindert, maar ook de zenuwen beschermt tegen vergiftigingen en beschadigingen. PEA stimuleert de zenuwen zelfs om weer te regenereren.

De zenuw beschermende werking van deze stof is voor het eerst bekend geworden in de vorige eeuw en het was een halve eeuw geleden dat voor het eerst de pijnstillende werking van deze stof, die voorkomt in alle levende wezens, gevonden werd.

brandende voeten bij chemotherapie
al in 1975 werden voor het eerst resultaten gepubliceerd waaruit bleek dat pea de bijwerkingen van chemokuur kan tegengaan terwijl het de kanker remt

PEA voor, tijdens of na een chemokuur?

Onze aanbeveling op basis van een recent editorial van de PEA expert professor Hesselink (zie literatuur referentie) is om in geval van kanker, waarbij de oncoloog besloten heeft om een chemokuur te geven, meteen te beginnen met driemaal per dag een capsule van 400 mg PEA na de maaltijd. Deze stof gaat geen interacties aan met medicijnen of andere stoffen en kan dus gerust ingenomen worden.

Ook patiënten die een chemokuur achter de rug hebben, kunnen deze behandeling oppakken als ze last hebben van prikkelingen, tintelingen, branderigheid en pijn aan de voeten.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Aanbeveling voor keuze PEA product

Medici en experts adviseren PEA producten aan, die uitgebreid zijn gecontroleerd op veiligheid en werkzaamheid. Van deze PEA producten is eveneens aangetoond dat de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed is verhoogd na inname van deze gecontroleerde PEA producten.

Tot nog toe worden dus geadviseerd PEA producten die micro-PEA als inhoud hebben.

Micro-PEA producten zijn de Nederlandse Pea-opt capsules en de Italiaanse PEA-um en PEA-m tabletten.


Literatuur over PEA als pijnstiller en als zenuwbeschermer

Truini, A et al. Palmitoylethanolamide Restores Myelinated-Fibre Function in Patients with Chemotherapy-Induced Painful Neuropathy.   CNS Neurol Disord Drug Targets. 2011 Dec;10(8):916-20.

Keppel Hesselink JM.Palmitoylethanolamide: A Useful Adjunct in Chemotherapy Providing Analgesia and Neuroprotection. Chemotherapy: Open Access; 2013, 2:3

Keppel Hesselink JM. Primum non Nocere: Supplements As Analgesics, A Neglected Area.  Editorial. J Pain Relief 2:e116. doi: 10.4172/2167-0846.1000e116

LAAT EEN REACTIE ACHTER