Brandende voeten bij diabetes

0
3348
brandende voeten

Brandende voeten en suikerziekte hebben wat met elkaar te maken. Als je suikerziekte hebt, is er een stoornis van de stofwisseling in de zenuwen en de kleine bloedvaatjes. Die stoornis betekent dat de zenuwen minder goed kunnen werken. Zenuwen zijn hele subtiele structuren. De zenuwen naar de voeten zijn de langste zenuwen in ons lichaam. Die zenuwen zijn ook heel kwetsbaar. Iedereen, die wel eens een hernia heeft gehad, heeft dit ondervonden.

Metabole druk op de zenuwen geeft zenuwpijn

Bij een hernia ontstaat een beklemming van de zenuwen die onder in de rug beginnen en die naar de voeten doorlopen.

Een verhoogde druk op de zenuwen in de rug, bijvoorbeeld door een hernia, kan enorme steken geven en pijn veroorzaken in het been en in de voet. Bij diabetes is er ook een soort druk op de zenuw, maar dan een druk door een foute stofwisseling; dat wordt ook wel een metabole druk genoemd.

Die metabole druk zorgt ervoor dat er in de zenuwen en in de kleine bloedvaatjes heel lichte vormen van chronische ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen ondermijnen dan weer de werking van de bloedvaten en van de zenuwen.

Als de zenuwen gestoord worden in werking krijgen ze enerzijds te weinig bloed en anderzijds staan de zenuwen onder druk van de verstoorde stofwisseling, waardoor de zenuwen vreemde signalen gaan afgeven. Deze vreemde signalen geven dan een gevoel van branden, prikkelen, tintelen en steken in de voeten.

Uit onderzoek is gebleken dat als zenuwen en bloedvaten een lichte ontsteking hebben de functie langzaam afneemt. Er ontstaat als het ware een versnelde veroudering.

Chronische ontsteking en de waarde van palmitoylethanolamide

In deze eeuw is ontdekt dat bij chronische ontstekingen de cellen niet meer goed de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide kunnen produceren. Dat is een groot probleem, want die stof zorgt voor de balans en het optimaal functioneren van de zenuwen. Omdat het lichaam door die stress in de stofwisseling niet meer in staat is om voldoende van deze stof te produceren ontstaan er steeds meer problemen.

brandende-voeten-bij-diabetes-en-pijn
PEA is een natuurlijke ontstekingsremmer en celbeschermer

Gelukkig is het sinds enkele jaren mogelijk om deze stof door middel van een capsule toe te dienen aan het lichaam.

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat bij het innemen van deze capsules door patiënten met diabetes en prikkelende, tintelende of brandende voeten -met of zonder chronische pijn- de pijn, het prikkelen en tintelen minder wordt.

De meeste patiënten merken dat ze zich beter gaan voelen enkele weken na inname van tenminste drie maal daags een capsule. Sommige patiënten moeten wat langer wachten voordat dit effect wordt bereikt, omdat palmitoylethanolamide soms meer tijd nodig heeft om het hele systeem als het ware te resetten.

Tenslotte heeft een hoogleraar in Rome ontdekt dat als palmitoylethanolamide toegediend wordt aan patiënten met diabetes en een verslechterde zenuwfunctie, de functie van de zenuwen stap voor stap weer verbetert, terwijl de pijn in de voeten afneemt.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Aanbeveling voor keuze PEA product

Artsen en experts bevelen PEA capsules aan, die niet alleen langdurig onder medisch toezicht zijn onderzocht op werkzaamheid en veiligheid, maar waarvan ook is bewezen dat na het innemen van de capsules de hoeveelheid PEA meetbaar in het bloed is verhoogd.

Tot dusver geldt dit enkel voor PEA producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten.

Gepatenteerde micro-PEA zit in PEA-opt capsules, die in Nederland zijn geproduceerd en in PEA tabletten die in Italië zijn geproduceerd en PEA-m en PEA-um bevatten.


Literatuur over de waarde van PEA bij de behandeling van zenuwpijn door diabetes en over diabetes en neuropathie

Keppel Hesselink, JM (2015) Increasing the Degrees of Freedom for Treating Painful Diabetic Neuropathy. J Pain Relief 4: e119. doi: 10.4172/ 218 70846.1000 e119

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER