Brandende voeten door zenuwbeklemming

3
7096
beklemming

De langste zenuwen in ons lichaam zijn de zenuwen, die naar onze voeten gaan. Je moet je voorstellen dat de zenuwen die naar de voeten gaan allemaal beginnen in het ruggenmerg. Ongeveer net boven het stuitje, en bestaan uit heel veel zenuwcellen. Die lange zenuwen eindigen pas bij de tenen. Dat zijn dus hele lange en tegelijkertijd hele dunne zenuwcellen. Zenuwcellen zijn heel subtiel in opbouw. Ze kunnen makkelijk beschadigd worden. Bijvoorbeeld door te grote druk op een zenuw. Een te grote druk ontstaat als de zenuw beklemd wordt. De zenuwen, die bijvoorbeeld naar de voeten lopen, kunnen op verschillende plekken beklemd raken. Dit zorgt voor brandende voeten.

De meest voor de hand liggende plek voor beklemmingen van de zenuwen is in de rug zelf, ten gevolge van een hernia. Hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf, die dan op die zenuw drukt. Ook kan de zenuw beklemd worden door de bilspieren, omdat die soms wel eens te strak gespannen zijn door een slechte houding of foutieve training. Dan spreekt de fysiotherapeut van ‘Pyriformis syndroom’. Ook in de knieholte kan de zenuw beklemd worden, bijvoorbeeld door een cyste. De meest voorkomende cyste in de knieholte is de zogenaamde ‘Bakerse cyste’. Ook in de voet kan de zenuw beklemd raken, bijvoorbeeld in de tunnel waardoor de zenuw verloopt, ook wel bekend onder de naam tarsale tunnel. Bij een beklimming van die zenuwen spreekt men van een ‘tarsaal tunnel syndroom’.

Gevolgen van een beklemmende zenuw

Waar ook maar in het lichaam de zenuw beklemd wordt, het gevolg is steeds hetzelfde; er ontstaat pijn, branderige pijn, prikkelende pijn, stekende pijn, maar ook wel zeurende pijn. Zelfs bij een beklemming van de zenuw in de rug, bijvoorbeeld ten gevolge van hernia, ontstaat pijn in de voet. Het is zelfs zo, dat neurologen bij een hernia zeggen, dat de meeste pijn in de voet moet worden gevoeld en veel minder in de rug. Men spreekt dan ook wel van brandende voeten. Het omgekeerde geval; als de meeste pijn in de rug zit, is de kans dat het een hernia is klein. De oorzaak is dan vaker aan artrose van de ruggenwervels.

Pijn in de voet kan dus een oorzaak hebben die niet in de voet ligt, maar hogerop in het verloop van de zenuw.

Elke verdrukte zenuw reageert biologisch het zelfde, met een ontstekingsproces. Dat ontstekingsproces is een reparatie reactie van de zenuw, die de zenuw echter van de wal in de sloot helpt en die de reden kan zijn van zenuwpijn. Bij een ontsteking ontstaat namelijk zwelling en zwelling geeft aanleiding tot nog meer druk op de zenuw. Bovendien weten we dat ontstoken weefsel zichzelf moeilijk kan repareren, met name omdat het lichaam op die plekken te weinig van de natuurlijke ontstekingsremmende en pijnstillende stof palmitoylethanolamide (PEA) aanmaakt. Deze natuurlijke stof PEA is van groot belang voor het verminderen van ontstekingen in de zenuw, het verminderen van pijn en het repareren van de zenuw, waarvan de functie gestoord is door de chronische druk.

Er zijn verschillende studies gedaan naar wat precies gebeurt als zenuwen onder druk komen te staan, er pijn ontstaat en PEA gegeven wordt. Een onderzoeksgroep onder leiding van een hoogleraar uit Rome heeft aangetoond dat als PEA gegeven wordt aan patiënten met pijn en een zenuw beklemming, zowel de pijn minder wordt als ook de functie van de zenuw wordt verbeterd.

Aanwijzingen voor gebruik van PEA bij brandende voeten door zenuwbeklemming

brandende-voeten-door-zenuwbeklemming
Palmitoylethanolamide beschermt zenuwen die door een hernia onder druk komen

Eigenlijk is er maar een soort PEA capsule, die door de PEA expert professor JMK Hesselink aangeraden wordt en dat zijn de capsules die het keurmerk PEA-opt hebben verkregen. Alleen van die capsules weten we, naar hij aangeeft, dat die leiden tot voldoende verhoging van het PEA gehalte in het lichaam, want dat is vooralsnog bij geen enkele andere PEA capsule aangetoond.

Hij adviseert om 3 maal daags een capsule van 400 mg PEA in te nemen en dat gedurende tenminste 2 maanden.

Aanbeveling voor keuze PEA product

Artsen en deskundigen adviseren PEA producten, die niet alleen langdurig onder hun supervisie zijn getest op veiligheid en werkzaamheid, maar waarvan eveneens is aangetoond dat na inname van het PEA-product de meetbare hoeveelheid PEA is gestegen.

Voorlopig worden dus aangeraden PEA producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten.

Gepatenteerde micro-PEA hebben uitsluitend de in Nederland geproduceerde PEA-opt capsules en de in Italië geproduceerde PEA-m en PEA-um tabletten.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Literatuur over PEA bij zenuwbeklemming

Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome.  J Pain Res. 2015 Oct 23;8:729-34. doi: 10.2147/JPR.S93106.

Di Cesare Mannelli L, D’Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. Palmitoylethanolamide is a disease-modifying agent in peripheral neuropathy: pain relief and neuroprotection share a PPAR-alpha-mediated mechanism. Mediators Inflamm. 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.

DELEN

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER