Palmitoylethanolamide (PEA) bij CRPS

0
2068

In Italië heeft een aantal wetenschappers een bijna bijwerkingsvrije en lichaamseigen stof ontwikkeld. Deze lichaamseigen stof stilt de pijn, via een natuurlijk bestaand lichaamseigen mechanisme, heel goed bij veel lastig te behandelen zenuwaandoeningen. Deze stof heet palmitoylethalonamide (PEA). De stof wordt in vrijwel alle cellen van ons lichaam gemaakt als antwoord op chronische ontstekingen en pijnsyndromen. Alleen wordt er niet voldoende gemaakt om bij CRPS de pijn te verminderen. Bij CRPS kan deze stof dus van nut zijn, omdat het niet alleen een pijnstillende werking bezit, maar ook chronische ontstekingen afremt. Met name die van het glia weefsel! Maar niet alleen die van het glia weefsel, ook van de mestcel. Daarmee is palmitoylethanolamide bij CRPS, ook wel genaamd dystrofie, syndroom van Sudeck, een middel dat op meer niveaus regulerend ingrijpt!

CRPS, de mestcel, en de behandeling met PEA

In Nederland is er veel onderzoek gedaan naar CRPS door dr. Frank J.P.M. Huygen. Hij promoveerde enkele jaren geleden op de oorzaken van de pijn bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) of Sudeck dystrofie. Een van de meest duidelijke bevindingen is dat het bij Sudeck gaat om een chronische ontsteking.
‘The central sensitization of CRPS may, at least in part, be sustained by the presence of a chronic inflammatory state in the affected body region. There are many features of CRPS that suggest that the pathological region is exhibiting an excessive inflammatory response for at least the first several months of the disease process.’(Beyond Neurons: Evidence That Immune and Glial Cells Contribute to Pathological Pain States Linda R. Watkins and Steven F. Maier, 2011)
Uit zijn studies bleek ook duidelijk dat ontstekingscellen een rol spelen bij die nare pijnen, zoals de mestcel. De mestcel is te stabiliseren met een heel bijzondere stof.
Deze stof PEA (palmitoylethanoamide) is, zoals gezegd, een lichaamseigen stof, die geen bijwerkingen heeft. De stof is inmiddels ook in Nederland te krijgen. PEA is naast een mestcel stabilisator ook een pijnstillende stof bij neurogene of neuropathische pijnen.

Aanwijzing: er bestaat voorkeur voor een PEA product met het PEA-opt keurmerk en wel omdat bij preparaten zonder dat vignet nergens overtuigend bewijs is gevonden over de zuiverheid.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Sudeck posttraumatische dystrofie is mogelijk een dunne vezel neuropathie

Hieronder volgt een citaat uit het proefschrift van Frank J.P.M. Huygen over de rol van de mestcel. In de literatuur onderaan staan verwijzingen naar PEA.
“Indeed, small-fiber-predominant polyneuropathies cause CRPS-like abnormalities, and pathological studies of nerves from chronic CRPS-I patients confirm small-fiber-predominant pathology.”
Om die reden wordt ook gepleit voor een hernieuwde interesse van de kant van neurologen om deze aandoening verder te leren begrijpen:
“Restoring the interest of neurologists in RSD/CRPS should improve patient care and broaden our knowledge of small-fiber functions.[4]
Andere experimentele en pathologische studies steunen deze hypothese.[5]
Daarnaast komen er steeds meer aanwijzingen die duiden op een neuropathische pijnaandoening en mogelijk een aandoening van de dunne vezels. Dat is een reden te meer voor het gebruik van de stof palmitoylethanolamide, een stof die ook een goed pijnstillend effect heeft bij pijnlijke dunne vezel neuropathie.

De mestcel nader bekeken en de rol bij Sudeck

De mestcel en ontstekingsreacties spelen bij Sudeck een rol. Hieronder volgt de visie zoals verwoord door de afdeling hematologie van het UMC in Groningen. Daar beschrijft men de werking van de mestcellen aldus:
‘Mestcellen komen normaal in het lichaam voor en spelen een rol bij de afweer. Ze zijn na een speciale kleuring goed herkenbaar in het beenmerg als dieppaarse cellen die vol korrels zitten. In deze korrels zitten allerlei factoren, zoals histamine of heparine. Sommige van deze stoffen zullen na prikkeling zwelling of roodheid geven. Bij een insectensteek bijvoorbeeld zullen mestcellen in de huid ervoor zorgen dat het gif zich niet te ver in het lichaam kan verspreiden door plaatselijke zwelling en roodheid op de plek van de steek. De zwelling van de neus bij hooikoorts is een ander voorbeeld van de werking van mestcellen die in het neusslijmvlies zitten.’

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER