Diabetes Voeten met Brandende of prikkelende neuropathische pijn: deel 2

0
2757

Neuropathische of zenuwpijn bij diabetes maakt het leven er niet makkelijker op! Diabetes geeft vaak veel pijn, pijn aan de voeten, branderig, prikkeldraad, allemaal heel onplezierig. Gelukkig is daar een behandelprotocol voor ontwikkeld dat is inmiddels gevolgd door vele honderden patiënten met goed resultaat. Diabetes pijn kan in Nederland sinds 2012 natuurlijk en zonder bijwerkingen behandeld worden!

Dat protocol is gebaseerd op de natuurlijke en lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA), dat pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Door artsen en patiënten wordt vaak de voorkeur gegeven aan de speciaal voor het zenuwstelsel ontwikkelde PeaPlex, een preparaat waarvan de producent aangeeft dat het meer en beter is dan PEA capsules alleen.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

De visie van Dr Andries Frederik Soer, (1877-1933) is vastgelegd in 3 boeken die bekend stonden onder de naam ‘Moderne aphorismen uit de interne kliniek.’ Eerste bundel, tweede en derde bundel.

Hier enkele gedachten aangaande diabetes uit de derde bundel.

Soer wees erop dat niet alleen pijn in de voeten kon optreden bij suikerziekte, maar ook pijn in de lendenen:

 

 

 

Van belang is, dat pancreas-lijden dikwijls voortdurende lendenpijn veroorzaakt. Zo kan hardnekkige, intensieve lendenpijn nopen tot onderzoek der pancreasfermenten’

Psychische afwijkingen

Arts, patiënt en diabetes laten dikwijls veel langs hun kant gaan. De ziekte beweegt zich traag, daarom is haast meestal onnodig. Als de diabetes een acute ziekte was gebeurden er vele ongelukken. De ligging van het pancreas ( alvleesklier ) vlak bij de plexus coeliacus, heeft voor de kliniek grote waarde. Waar het pancreas lijdt, is dit ook meestal het geval met genoemden plexus. Men heeft den buiksympathicus wel buikhersenen genoemd. Hierdoor is het te verklaren dat mensen met slepende pancreasaandoeningen psychische alteraties kunnen vertonen.
Er zijn bij panéreas-Ca en pancreas-absces gevallen beschreven van plotselinge drankzucht, vernielzucht, woede.
Dat deze veranderingen kunnen optreden bij tevoren volkomen kalme en rustige lijders, geeft te denken.
Dat de oorzaak ligt in de plexus-aandoening en niet in die van het pancreas, bewijzen verdere waarneming.
Belangrijke psychische afwijkingen worden ook beschreven bij een aneurysma Aortae ter hoogte van den plexus.
Al deze feiten mogen ons niet doen vergeten, dat pancreas ziekten ook symptoom loos kunnen verlopen.

Gistproef van Roberts

Daar alcohol lichter is dan urine, zal suikerhoudende urine na vergisting soortelijk lichter worden. Op dit principe berust de eenvoudige gistproef van Roberts. Het aantal deelstreepjes gewichtsverlies X 0.23 geeft het suikerpercentage. In vele gevallen is deze simpele methode nauwkeuriger dan de polarimetrische. Bij zware diabetesvormen ontstaan hiermede onnauwkeurigheden. Het is bekend dat /3-oxyboterzuur het polarisatievlak naar links draait. Men vindt dus voor de glucose een te geringe rechtsdraaiing. De aanwezigheid van een links draaiende stof remt natuurlijk de rechtsdraaiing.
Gelukkig maken deze milligrammen.-overwegingen praktisch niets uit. Het ont eiwitten van albumen-houdende urine is bij de eenvoudige gist-proef onnodig. Diabetici bezwijken dikwijls aan tuberculose op een leeftijd waarop dit bij gezonden zeldzaam is.

Zwangerschap en diabetes

Bij vrouwelijke diabetespatiënten constateerde men bij herhaling uterusatrophie. Vermoedelijk is dit de oorzaak van de zeldzame graviditeit ( zwangerschap ) van een diabetica. Dit is voor de diabetica verdrietiger dan voor de mensheid. De kans tot voortplanting van pancreas-minderwaardigheid is hierdoor beperkt. De diabetes pleegt in het climacterium milder te verlopen dan in de jaren van vruchtbaarheid. Men sprak wel van een diabetes alternans bij een jichtlijder met diabetes of een diabeticus met jicht. Afwisselend treedt dan de een of de andere aandoening sterker op den voorgrond.

Zenuwpijn bij diabetes

Dat diabetes ischias ( zenuwpijn ) kan doen ontstaan is meer dan bekend. Men beweert echter ook, en dit lijkt vreemd, dat het omgekeerde het geval kan zijn. Of hier verwarring van oorzaak en gevolg in het spel is, is niet te zeggen. Pancreascarcinoom wordt niet zelden ten onrechte gediagnostiseerd. Ontbreken van het lipolytisch ferment bij pancreatitis geeft de z.g. ,,Fettstühle”. Deze zijn buitengewoon volumineus en eigenaardig glimmend. Door haar vetgehalte kunnen ze de patiënten in esthetische zin verlegen maken. Na defecatie blijft een bijkans onwelvoeglijk adherente massa aan den W.C.-wand hangen. De reiniging van dit nuttige absentie-lokaal faalt bij de primaire poging.’

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER