Waarom weten we te weinig van CRPS? Wat weten we wel? En hoe kan PEA helpen?

0
2068

We weten als artsen en wetenschappers heel weinig af van CRPS, of van Sudeck posttraumatische dystrofie. Dat komt omdat CRPS een totaal bizarre aandoening is, die zich meestal uit na een beschadiging, verstuiking of breuk in een voet, hand, pols, kuit, maar soms ook in een schouder. De ene heeft een vreselijke breuk en krijgt geen CRPS, de ander heeft een hele kleine verstuiking en krijgt wel CRPS. En niemand begrijpt waarom de ene mens wel CRPS krijgt en de andere mens niet.

CRPS kan spontaan toeslaan

CRPS komt voor op alle leeftijden, ik zag kortgeleden nog een meisje van 12 die CRPS in een voet kreeg, na een kleine fietstocht begon het en ze kon zich niet herinneren of ze haar voet beschadigd had of zo. Ze meende van niet.

CRPS kan dus ook gewoon spontaan toeslaan, dan begrijp je er als patient al helemaal niets meer van en de artsen begrijpen dat eveneens niet. Er zijn meer CRPS-patiënten dan we dachten, iets minder dan reuma, maar veel meer dan dat er MS-patiënten zijn. De aandoening wordt helaas niet altijd herkent, en soms duurt het jaren voordat een arts de juiste diagnose stelt.

CRPS is geen lokale aandoening

CRPS is ook helemaal geen lokale aandoening van een voet of hand, de term regionaal, de R van CRPS geeft aan dat het een lokale aandoening zou zijn. Maar CRPS is vanaf het begin een aandoening van het hele lijf. Wetenschappers hebben gevonden dat als je CRPS-klachten hebt aan bijvoorbeeld de linkerhand, je ook subtiele afwijkingen kan meten aan de rechter kant. CRPS is dus een stoornis in het zenuwstelsel en het bindweefsel van het hele lijf, dat zich vooral, maar niet uitsluitend laat zien aan één kant en op één plaats. Maar dat hoeft dus helemaal niet en soms breidt CRPS zich dan ook langzaam uit. Dat is helemaal bedreigend want dat snapt ook niemand. Waarom breidt het zich bij de ene patiënt uit en bij de andere niet? Op die vragen hebben we geen antwoorden.

De behandeling van CRPS

Eindelijk, na vele jaren onderzoek weten we dat als je een fractuur hebt van hand of voet, dat hoog gedoseerde vitamine C de kans op de posttraumatische dystrofie kan verkleinen. Dus dat is de reden waarom er vaak vitamine C voorgeschreven wordt na een breuk.

Maar over de beste behandeling van de CRPS-klachten, daarover weten we nog heel weinig. Wel is inmiddels bekend dat de meer voor de hand liggende pijnstillers, die vaak bij CRPS voorgeschreven werden, zoals “gabentine” niet helpt.

Fysiotherapie, het weer gebruiken van het aangedane ledemaat en zachtjes aaien van de huid, bepaalde oefeningen blijken op de lange duur ten minste even veel effect te hebben als het implanteren van een ruggenmergstimulator. Dat laatste kan bovendien postoperatieve problemen geven en is dus zeker niet de eerste keus.

PEA kan helpen bij behandeling van CRPS

CRPS is gebleken een ontsteking te zijn die door en kleine stoornis zich voltrekt vooral in het aangedane lichaamsdeel, maar in deze in het hele lichaam. Een van de best beschermende lichaamseigen stoffen is PEA. Alleen bij chronische ontstekingen wordt deze stof te weinig door het lichaam aangemaakt om de ontsteking te remmen. In dat geval is het driemaal daags innemen van een capsule met 400 mg PEA een goed idee. Doordat het lichaam beschikking krijgt over je meer van dit natuurlijke bescherming dit molecuul, worden de ontstekingen geremd en komt het lichaam weer in een betere balans. Daarvoor is het wel nodig om tenminste enkele maanden deze stof te nemen. De meeste mensen met chronische ontstekingen zoals bijvoorbeeld CRPS en ook bij fibromyalgie of chronische pijnen zeggen baat te hebben als ze PEA gebruiken. De pijn wordt stapje voor stapje minder en ook de roodheid, de zwelling en het ongemak nemen af. Op het internet zijn er verschillende voorbeelden te vinden van patiënten met dit soort chronische ontstekingen die baat hebben gevonden door het innemen van deze lichaamseigen ontstekingsremmende stof.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER