Het belang van remming van ontstekingen bij chronische pijn

0
714

De zogenaamde centrale sensitisatie houdt gedeeltelijk de chronische pijn in stand. Een fenomeen van synaptische plasticiteit en verhoogde neuronale responsiviteit in centrale pijnpaden.
In toenemende mate is er bewijs dat suggereert dat centrale sensitisatie ook wordt aangestuurd door neuro inflammatie in het perifere en centrale zenuwstelsel. Een karakteristiek kenmerk van die neuro inflammatie is de activering van gliacellen. Onder meer microglia en astrocyten in het ruggenmerg en de hersenen. Dit leidt tot de afgifte van pro-inflammatoire cytokines en chemokines.

Wat zijn cytokines en chemokines?

Recente studies suggereren dat centrale cytokines en chemokines krachtige neuromodulatoren zijn. Deze neuromodulatoren spelen een rol spelen bij het op gang brengen van een overgevoeligheid voor pijn (hyperalgesie) en pijnprikkels (allodynie) na toename in het centrale zenuwstelsel.

Aanhoudende toename van cytokinen en chemokines in het centrale zenuwstelsel bevordert ook chronische wijdverspreide pijn, zoals bij fibromyalgie en chronische pijn bij Lyme. Zo stimuleert neuro-inflammatie wijdverspreide chronische pijn via centrale sensitisatie.

De auteurs bespreken ook sekseafhankelijke gliale/immuunsignalering bij chronische pijn. Ook bespreken zij nieuwe therapeutische benaderingen die neuro inflammatie regelen voor de oplossing van chronische pijn.
Dat alles ondersteunt de inzet van palmitoylethanolamide bij chronische pijnen, omdat daardoor de centrale glia processen geremd worden.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiƫnten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in ItaliĆ« geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Literatuur

Ji RR, Nackley A, Huh Y, Terrando N, Maixner W. Neuro-inflammation and Central Sensitization in Chronic and Widespread Pain. Anesthesiology. 2018 Feb 19. doi: 10.1097/ALN.0000000000002130.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER