Chronische pijn bij interne aandoeningen (blaaspijn, prostaatpijn en darmpijnen) Deel 1

0
1720

Viscerale pijn is pijn die voortvloeit uit de activering van pijnreceptoren van de borst-, bekken- en / of buikorganen. Het oude boek van dr Schmidt behandelt de diagnose van deze viscerale ziekten, te beginnen met de symptomatische pijn die hen kan begeleiden.

De bespreking van pijn, de kwaliteit, de locatie, de oorzaak en de betekenis ervan bij individuele ziekten wordt voorafgegaan door hoofdstukken over “het pijngevoel”, “functionele pijnen”, “topografie in de relatie tot pijn” en “Kwaliteit en tijden van voorkomen van pijnen.”

Ongeveer 30 pagina’s in het boek beschrijft de aspecten van het zenuwstelsel en ongeveer 120 pagina’s zijn gereserveerd voor ziekten van het spijsverteringsstelsel.

De natuurlijke pijnstiller palmitoylethanolamide, bekend uit het speciaal voor de zenuwstelsel ontwikkelde formule PeaPlex, is ook veelvuldig getest in viscerale pijnsyndromen, zoals blaaspijn. Patiënten met blaaspijn, pijnen door het prikkelbare darmsyndroom en prostaatpijnen reageren in het algemeen ook erg goed op de behandeling met PeaPlex. De aanbevolen dosering is 3 maal daags een capsule na de maaltijd. Na 2 maanden kan geëvalueerd worden of het juiste pijnstillende effect ingetreden is. Zo dat nog niet het geval is, dat de behandeling nog 3 weken voortzetten met de dubbele dosering.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

In het voorwoord van zijn boek vertelt Dr Schmidt ons:

In dit boek ben ik geleid door de volgende overwegingen: in de eerste plaats de objectieve bewijzen van ziekte verschijnen vaak niet tot de ziekte een zekere mate zich ontwikkeld heeft, terwijl pijn niet zelden al aanwezig is voordat we de ziekte kennen.

Aandacht van de eigen gevoelens van de patiënt is absoluut essentieel. Tenslotte is het vaak heel erg belangrijk om de pijn die de patiënt die de patiënt aangeeft als medisch uitgangspunt te nemen, en tevens als uitgangspunt van de diagnostische trein van redenering. De interpretatie is de eerste vereiste voor de instelling van een geschikte behandelingsvorm.

Het boek is speciaal bedoeld om een algemeen overzicht te geven, dat snelle oriëntatie in de individueel gevallen mogelijk maakt, en ik vond het daarom niet adviseer baar om de continuïteit ervan te beperken bij de introductie van verwijzingen naar de literatuur of van polemische discussies. Het aanneming van een min of meer dogmatische wijze van presentatie leek gerechtvaardigd door mijn de basis vormt van veel ervaring in het onderwijs.

Bij het bespreken van de manifestaties van pijn heeft het leek me dat naast de organische processen waarop ze te danken waren en de topografische factoren die hun projectie extern onderbouwen. Hun relatie tot functie was vooral belangrijk vanuit het oogpunt van het vergemakkelijken van de diagnose. Ik hoop dat het onderzoek van pijnlijke omstandigheden vanaf dit punt leidt tot een meer intieme, begrip van de pathogenese van chronische pijn en dus tot groter succes in de behandeling ervan.

Dr R. Schmidt, 1908.

 

Bron:

Schmidt, R. Pain; its causation and diagnostic significance in internal diseases, Vogel, Karl Max, 1908.</p>

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER