Onderzoek naar het brandende mond syndroom

0
1142

Ondanks dat brandende mond voorkomt, weten we nog steeds niet waardoor. Voor deze klacht wordt steeds vaker palmitoylethanolamide gebruikt. Dosering 3 maal daags een PeaPlex capsule na de maaltijd lijkt het beste te zijn.

Een recent onderzoek had als doel de endocannabinoïd (eCB) moleculen en niet-cannabinoïde N-acylethanolamine (NAE) moleculen in plasma van individuen met brandend mondsyndroom (BMS) te meten. Om te bepalen of plasma eCB / NAE-niveaus correleerden met pijn, ontsteking en depressieve symptomatologie. En dat in patiënten met klachten van brandende mond.

Ontwerp van de studie naar het brandende mond syndroom

Brandende mond klachten vergallen je plezier

Plasma-inhoud van de eCB’s, anandamide (AEA) en 2-arachidonoyl-glycerol (2-AG), en de NAE-moleculen, palmitoylethanolamide (PEA) en oleolylethanolamide (OEA), werden beoordeeld bij gezonde proefpersonen (n = 8) en in een cohort van nieuw gediagnosticeerde BMS-patiënten (n = 9) met behulp van vloeistof-chromatografie-tandem massaspectrometrie. Plasma-eCB’s en NAE-profielen waren gecorreleerd met zelf-beoordeelde pijn in de mondholte, depressieve symptomatologie en plasma IL-8 niveaus.

Resultaten van de studie

Plasmaspiegels van PEA, maar niet van OEA, AEA of 2-AG, waren significant verhoogd bij patiënten met BMS in vergelijking met plasma van gezonde personen. Plasma PEA-, OEA- en AEA-niveaus correleerden met depressieve symptomatologie.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Circulerende eCB / NAE-niveau’s zijn gewijzigd

Dit is het eerste bewijs dat aangeeft dat de circulerende eCB / NAE-niveaus zijn gewijzigd bij het brandende mond syndroom. Het lichaam maakt zelf PEA aan om de ziekte te proberen te bestrijden. Het toedienen van PEA-capsules ondersteunt het lichaam bij het brandende mond syndroom om de pijn en de depressie tegen te gaan.

Literatuur

Barry A, O’Halloran KD, McKenna JP, McCreary C, Harhen B, Kerr DM, Finn DP, Downer EJ. Plasma N-acylethanolamine and endocannabinoid levels in burning mouth syndrome: potential role in disease pathogenesis. J Oral Pathol Med. 2018 Feb 13.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER