Onderzoek naar het brandende mond syndroom

0
748

Het doel van een recent onderzoek was om endocannabinoïd (eCB) moleculen en niet-cannabinoïde N-acylethanolamine (NAE) moleculen in plasma van individuen met brandend mondsyndroom (BMS) te meten en om te bepalen of plasma eCB / NAE-niveaus correleerden met pijn, ontsteking en depressieve symptomatologie in patiënten met klachten van brandende mond.

Ontwerp van de studie naar het brandende mond syndroom

Plasma-inhoud van de eCB’s, anandamide (AEA) en 2-arachidonoyl-glycerol (2-AG), en de NAE-moleculen, palmitoylethanolamide (PEA) en oleolylethanolamide (OEA), werden beoordeeld bij gezonde proefpersonen (n = 8) en in een cohort van nieuw gediagnosticeerde BMS-patiënten (n = 9) met behulp van vloeistof-chromatografie-tandem massaspectrometrie. Plasma-eCB’s en NAE-profielen waren gecorreleerd met zelf-beoordeelde pijn in de mondholte, depressieve symptomatologie en plasma IL-8 niveaus.

Resultaten van de studie

Plasmaspiegels van PEA, maar niet van OEA, AEA of 2-AG, waren significant verhoogd bij patiënten met BMS in vergelijking met plasma van gezonde personen. Plasma PEA-, OEA- en AEA-niveaus correleerden met depressieve symptomatologie.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Circulerende eCB / NAE-niveau’s zijn gewijzigd

Dit is het eerste bewijs dat aangeeft dat de circulerende eCB / NAE-niveaus zijn gewijzigd bij het brandende mond syndroom. Het lichaam maakt zelf PEA aan om de ziekte te proberen te bestrijden. Het toedienen van PEA-capsules ondersteunt het lichaam bij het brandende mond syndroom om de pijn en de depressie tegen te gaan.

Literatuur

Barry A, O’Halloran KD, McKenna JP, McCreary C, Harhen B, Kerr DM, Finn DP, Downer EJ. Plasma N-acylethanolamine and endocannabinoid levels in burning mouth syndrome: potential role in disease pathogenesis. J Oral Pathol Med. 2018 Feb 13.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER