To follow where nature leads

0
774

Lichaamseigen en natuurlijke middelen tegen een groot aantal klachten

Met behulp van een aantal simpele lichaamseigen en natuurlijke stoffen zijn al heel veel klachten goed te bestrijden. Om deze informatie toegankelijk en bruikbaar te maken, staat hieronder beschreven hoe een aantal stoffen en middelen bij veel voorkomende aandoeningen inzetbaar zijn. Stoffen die bewezen effectief zijn, natuurlijk en zonder noemenswaardige bijwerkingen.

Onder het motto ‘elke patiënt heeft recht op bijwerkingvrije pijnstilling’ houden wetenschappers zich bezig met het ontwikkelen van middelen tegen chronische pijn zonder bijwerkingen. Veel farmacologische mid­delen helpen niet, omdat patiënten stoppen met het gebruik ervan doordat ernstige bijwerkingen optreden. Zo willen oudere mensen bijvoorbeeld graag helder zijn en auto blijven rijden, ter­wijl veel pijnstillers met gele sticker suf-makend zijn. Dus goede alternatieven zijn zeer welkom. En die zijn er, alleen komen ze niet uit de hoek van de grote farmaceutische industrieën.

Een belangrijke inspiratiebron voor dit werk is de rede ‘To follow where nature leads`, in 1986 in Washington uitgesproken door de beroemde neuroloog professor Erminio Costa. Hierin sprak Costa met grote visie over hoe de natuur zelf onze leraar kan zijn bij het ontwikkelen van medicijnen. Wat inhoudt dat we ons bij de behandeling van aandoeningen eerst dienen te verdiepen in het zelfhelende vermogen van het eigen lichaam en te kijken wat we daarvan kunnen leren. En als je naar de natuur kijkt, dan kijk je ook naar hoe wij ons voeden en wat er zoal in onze voeding zit. Voeding is eigenlijk farmacolo­gie, fysiologische farmacologie. Elk molecuul in onze voeding heeft een farmacologische of fysiologische werking in ons lijf, het hangt ervan af hoeveel je ervan geeft of inneemt.

Lichaamseigenstoffen

De stoffen waar mee gewerkt wordt zijn natuurlijke of lichaamseigen stoffen, zoals palmitoylethanolamide (PEA), theanine, vitamine D3, alfa-liponzuur en acetyl L-carnitine. Stoffen die ook alle­maal in voeding voorkomen. De werking ervan sluit aan bij de helingmechanismen die al in het lichaam bestaan. Het zijn goede voorbeelden van ‘Follow where nature leads’. Stuk voor stuk gaat het om stoffen die het lichaam in een beter even­wicht brengen, of beter gezegd, weer terug naar het natuurlijke evenwicht. Elke stoornis of ziekte die we hebben, is in principe heel ingewikkeld op veel verschillende niveaus. Mensen met fibromyalgie bijvoorbeeld, hebben op zoveel terreinen meetbare stoornissen, dat het niet mogelijk is het systeem terug te moduleren naar het evenwicht met slechts één stof. Daar zijn altijd meerdere invalshoeken voor nodig. Bijvoorbeeld door het geven van verschillende, elkaar aanvullende supplementen en tegelijkertijd bewegingsinstructies en dieetvoorschriften. Zo bestaat er een heel palet van behandelmogelijkheden en hoe meer je daarmee kan spelen, hoe groter de kans is dat je de patiënt kan helpen. Zo kan een patiënt die gestrest is van­wege een chronisch pijnsyndroom heel mooi geholpen worden door de complementaire werking van theanine en PEA; de ene pakt de ontstekingen en de pijn aan en de andere brengt rust en ontspanning in het lijf. Omdat uit veel onderzoek duidelijk is geworden dat pijn leidt tot chronische stress en tegelijkertijd chronische stress de pijnbeleving verhevigt, is het effect ster­ker als je de twee stoffen combineert. Als je als therapeut een handvol van deze middelen goed leert kennen, ontstaat de mogelijk­heid ze naast de eigen interventie in te zetten of in ieder geval aan te bevelen.

De bijwerking vrije pijnbe­strijding met PEA.

Het is een modulerende stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt om bij pijn en chronische ont­stekingen de natuurlijke balans terug te brengen. Waar in het artikel van vorig jaar nog gesproken werd over het bestrijden van neuropatische pijnen, is de kennis over de stof inmiddels groter en blijkt dat PEA bij alle gevallen van chronische pijn, inclusief artrotische pijnen, gebruikt kan worden. Weer andere studies wijzen uit dat PEA ter profylaxe en als behandeling van griep en verkoudheden ingezet kan warden. Dat is van groot belang, zeker nu uit recente studies duidelijk is gebleken dat de klassieke anti-griepmiddelen, zoals Relenza en de vaccins, minder werkzaam zijn dan aangenomen werd. En velen willen tegenwoordig een alternatief om griep en verkoudheid buiten de deur te houden en te behandelen. PEA is niet alleen een molecuul dat in ons lichaam zelf gevormd wordt, het is ook terug te vinden in onze voeding; in eidooiers, pinda’s, lecithine, vlees en vele andere producten. Alleen zijn de hoeveelheden ervan in de voeding niet voldoende voor een zinvolle farmaco­logische werking. En hoewel ons lichaam bij chronische stress, ontstekingen en pijn extra PEA aanmaakt, is dat niet voldoende. Door extra van de actieve stof toe te dienen als supplement, steun je het lichaam bij het hervinden van de balans.

PEA is als voedingssupplement te koop, maar welke vorm kun je het beste aanschaffen? Geef de voorkeur aan PEA-producten met het PEA-opt keurmerk en de PEA tenminste 2 maanden te gebruiken. Een product met PEA-opt keurmerk is veilig en langdurig getest en is ook in de medische vakbladen beschreven als veilig en fysiologisch werkzaam. Twee maanden is een realistische evaluatieperiode, waarna u vervolgstappen kunt bepalen.

Theanine

Elke therapeut ziet patiënten die gestrest, depressief of ang­stig zijn of die niet goed slapen. Dat hele complex van klachten, daar is theanine bijzonder geschikt voor. Theanine is een rust­gevend, angstdempend middel, waar je helder bij blijft. Het is indrukwekkend hoeveel wetenschappelijke artikelen te vinden zijn over de rustgevende werking van theanine, tot en met kin­deren met ADHD. Theanine zit in thee, maar wil het een farmacologische werking hebben, dan moet je 20 koppen thee per dag drinken. Van de monniken wordt gedacht dat een van de redenen dat ze zo goed kunnen mediteren hun grootschalige theeconsumptie is. Die grote hoeveelheden thee maakt ze helder van geest en rus­tig. En de stof die dat veroorzaakt, is het aminozuur theanine uit de theebladeren. Theanine aanbevelen aan een constant gestreste patiënt, naast therapie, geeft een mooi extra handvat.

Vitamine D3

Van vitamine D3 is het goed te weten dat je in principe elke patiënt altijd vitamine D3 kunt, of misschien zelfs wel zou moeten aanbevelen. Waarom? Omdat iedereen maar zelden voldoende zonlicht op onze huid krijgt voor de aanmaak van vitamine D3. Als je bij ouderen die pijn hebben het vitamine D3-gehalte meet, heeft vrijwel iedereen er veel te weinig van. Een groot deel van de klachten waar men mee komt zijn deels op te heffen door voldoende vitamine D3 te slikken. Hoewel het een vitamine heet, is het eigenlijk een hor­moon dat in de huid gevormd wordt en een belangrijke biolo­gische werking heeft op verschillende orgaansystemen. Denk bijvoorbeeld aan kankerpreventie; wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D3 effectief is bij het reduceren van colonkanker en op zich al een pijnstillende werking kan hebben bij chronische pijnen.

Gebaseerd op onderzoek

Alleen al met de benodigde kennis van de drie genoemde stoffen kun je veel extra’s betekenen. Een en ander is breed onderbouwd door wetenschappelijk on­derzoek en de daarover gepubliceerde artikelen in internationale bladen. is een uniek instrument dat natuurgeneeskundigen een mooie voorsprong kan geven.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER