Behandeling van verschillende soorten hoofdpijn met PEA

0
2012
brandende voeten dunne vezel neuropathie

Nummulaire of munthoofdpijn kan behandeld worden met palmitoylethanolamide.
Italiaanse neurochirurgen beschrijven de pijnstillende werking van palmitoylethanolamide, in combinatie met topiramate, bij een hele speciale vorm van chronische hoofdpijn, nummulaire hoofdpijn. Dat is hoofdpijn op het achterhoofd op een heel klein, rond gedeelte ter grootte van een munt tot maximaal 6 cm.
Deze hoofdpijnsoort wordt ook wel eens Nummulaire of munthoofdpijn genoemd.

Omschrijving munthoofdpijn

Munthoofdpijn wordt als volgt omschreven:
Wanneer pijn aanwezig is in een beperkt gebied op de schedel en hiervoor geen oorzaak gevonden wordt, kan er gesproken worden van munthoofdpijn of nummulaire hoofdpijn. Dit is lichte tot matige pijn in een rond of ellipsvormig gebied op de schedel van 2-6 cm in doorsnede, zonder begeleidende verschijnselen. Munthoofdpijn kan gezien worden als subgroep van de categorie chronische, dagelijkse hoofdpijn. Er zijn momenteel geen diagnostische criteria voor munthoofdpijn, maar vanwege het stereotype patroon zouden we deze diagnose het voordeel van de twijfel willen geven.

Patiëntenvoorbeeld

Er werd een patiënt beschreven met deze nummulaire hoofdpijn, die goed reageerde op de genoemde behandeling. Het ging om een 57 jarige vrouw die deze klachten al 10 jaar had. Topiramate liet de pijn iets verminderen, maar de vermindering werd echt duidelijk nadat palmitoylethanolamide werd toegevoegd. De dosering van topiramate kon toen gehalveerd worden.
Palmitoylethanolamide lijkt ook een voorkomende rol te kunnen spelen, als prophylacticum, bij dit soort migraine achtige hoofdpijnen.
De gehele publicatie onder de link.

IMCRJ-106323-administration-of-palmitoylethanolamide–pea–in-combination_071816

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER