Menstruatiepijnen en behandeling met palmitoylethanolamide (PEA)

0
1092
chronische aandoeningen

Zeven op de 10 menstruerende vrouwen heeft last van menstruatiepijn. Dysmenorroe is de medische term voor buikpijn tijdens de menstruatie. De zogenaamde primaire pijn ontstaat als gevolg van de eisprong (ovulatie), dat wordt dan primaire dysmenorroe genoemd. Een van de meest voorkomende oorzaken van secundaire dysmenorroe is endometriose. Meer dan één op de 10 vrouwen lijdt aan endometriose. Endometriose is een chronische aandoening waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder zit, gaat groeien op plaatsen buiten de baarmoeder. Vrouwen die endometriose-pijn hebben, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten.
In een kleine studie met vier patiënten met endometriose en pijn bleek de pijn te verminderen bij behandeling met palmitoylethanolamide [1]

Patiëntenvoorbeeld

Een nog menstruerende vrouw van rond de 40, die veel last had van fibromyalgie. De pijn en de vermoeidheidsklachten bestonden al ruim 10 jaar en geen enkele behandeling was daartegen opgewassen.
Deze patiënte werd behandeld met een lokale pijnstillende crème en met PEA. De pijn werd daarop ongeveer 30% minder. Vooral boeiend was de opmerking dat de immer pijnlijke menstruatie niet meer pijnlijk was. Bij het vergeten om PEA in te nemen, nam de pijn weer toe.

 


Referentie

[1] Indraccolo U, Barbieri F. | Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: preliminary observations. | Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. | 2010 May;150(1):76-9. Epub 2010 Feb 21.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER