Zijn de ogen te beschermen bij glaucoom en diabetes? De rol van palmitoylethanolamide.

0
2326

Inleiding: PEA is een beschermende stof in het netvlies

Het is alweer een tijd geleden dat in de literatuur een overzicht stond over de waarde van de natuurlijke stof palmitoylethanolamide bij de behandeling van chronische pijn en ontstekingen. Sindsdien is er veel gebeurd. Een van die gebieden waarop veel ontwikkeling is bereikt is de oogheelkunde. Een aantal oogartsen in Amerika en in Italië hebben zich uitvoerig beziggehouden met de behandeling van ons netvlies bij glaucoom en bij diabetes. Bij beide aandoeningen wordt ons gezichtsvermogen immers bedreigt. PEA blijkt nu het netvlies bij deze aandoeningen te kunnen beschermen, en de laatste jaren zijn daar veel publicaties over beschikbaar gekomen. Omdat onze ogen ons zoveel waard zijn, komen er steeds meer vragen over dit thema, en is het efficiënter om voor therapeuten en voor patiënten een overzicht van deze materie te publiceren.

Glaucoom en Diabetes: bedreiging voor ons gezichtsvermogen

Glaucoom en diabetes zijn beide aandoeningen die de cellen in ons netvlies beschadigen. Door glaucoom ontstaat een verhoogde druk in het oog, waardoor de netvliescellen te weinig voeding en zuurstof krijgen, en bij diabetes zorgen de suikers in het bloed ervoor dat er netvliescellen beschadigd raken. Bovendien is het sinds een paar jaar bekend, dat zowel bij glaucoom als diabetes chronische ontstekingen ontstaan binnen het netvlies. Beide aandoeningen bedreigen dus ons gezichtsvermogen via meerdere mechanismen.

Tot nu toe was het niet mogelijk direct de netvliescellen te beschermen tegen deze bedreigingen. Alleen indirecte bescherming was mogelijk, door middel van bij glaucoom oogboldruk verlagende stoffen en bij diabetes via dieet en bloedsuikerverlagende medicamenten. Dat levert wel enige bescherming op, maar het pathologische proces komt niet geheel tot stilstand, en ook komt er geen reparatie meer op gang van de beschadigde zintuigcellen in ons netvlies.

Sinds een paar jaar hebben een aantal oogartsen en farmacologen echter een nieuwe oplossing gevonden, waarbij de netvliescellen beschermd worden tegen verdere beschadigingen, en de ontstekingen in het netvlies geremd worden. Dat kan door het geven van een netvlies beschermend en ontstekingsremmende stof, met de moeilijke naam palmitoylethanolamide (PEA). PEA is een natuurlijke stof die als supplement in 400 mg capsules te verkrijgen is. Het is makkelijk in het gebruik, en kan naast elk medicament gebruikt worden, zonder angst voor negatieve effecten of bijwerkingen.  Oogartsen in Amerika en in Italië gebruiken PEA al in hun praktijk bij patiënten met bedreigingen van hun netvlies, om de zintuigcellen in dat netvlies te beschermen. Daarnaast helpt het ook bij het omlaag brengen van de oogboldruk bij glaucoom. Het advies is om altijd te kiezen voor een PEA-product dat klinisch bewezen èn gegarandeerd zuiver is. Voor zover bekend voldoen slechts PEA-producten voorzien van het PEA-opt keurmerk aan deze eisen.

Netvlies bescherming door PEA is mogelijk en om te begrijpen hoe dat in zijn werk gaat, moeten we eerst kort stilstaan bij wat er in dat netvlies gebeurd bij deze oogaandoeningen.

Chronische ontstekingen in het netvlies bij glaucoom en diabetes.

In het netvlies zitten niet alleen de zintuigcellen die verantwoordelijk zijn voor ons zien. Naast deze zintuigcellen, de retina cellen, zitten er ook allerlei andere cellen in het netvlies, die bijvoorbeeld de zintuigcellen voeden. Die cellen behoren tot het afweersysteem en zijn immuun actieve cellen. Een soort bindweefselcellen met speciale functies, de immuun competente cellen. In het netvlies zijn dat de Mueller cellen, en glialia cellen zoals Microfolio en asterocyten. Al deze cellen verzorgen en ondersteunen de retina cellen in hun functioneren.

Bij glaucoom echter blijkt dat naast de verhoogde oogboldruk er overactieve immuun competente cellen in het netvlies zijn. Cellen die te actief zijn, en dan ontstaan er in die cellen allerlei stoffen die ontstekingen kunnen bevorderen, de zogenaamde pro inflammatoire cytokines. Deze cytokines worden door deze cellen aan de omgeving afgegeven, en zijn op hun beurt de aanleiding voor overmatige prikkeling en activatie van andere cellen. Dan ontstaat een soort waterval van ontstekingsfactoren in het netvlies, een pathogenetische cascade. Die prikkeling en irritatie leidt tot het onstabiel worden van de celmembraan van de zintuigcellen, de netvliescellen, waardoor stoornissen ontstaan in het metabolisme, en binnen de cel allerlei ontsporingen ontstaan. Het gevolg is een onstabiel celmembraan en overmatige oxidatie binnen de cel van celorganellen, de onderdelen van de cel. Daarbij beschadigen de cellen zoveel, dat ze geheel disfunctioneel worden en sterven. Bij dat proces geven ze allerlei stoffen af, die op hun beurt ontstekingen veroorzaken. Dat gehele proces marktdenken uit van de pathogenetische cascade, de vernietigende waterval van ontstekingsfactoren in het netvlies.

Bij diabetes ontstaat eveneens een chronische ontsteking van het netvlies. Dat wordt de diabetische retinopathie genoemd. Hierbij de oorzaak wel een andere, maar de zogenaamde pathogenetische cascade is hetzelfde. Bij diabetes worden de eiwitten in ons lichaam door de suikermoleculen veranderd, zodat de moleculen minder functioneel zijn, en de bron kunnen gaan worden voor een chronische ontsteking. Dat komt door de zogenaamde glycolisatie, de versuikering van de eiwitten. Dat is een chemisch proces, waarbij een suikermoleculen zich verbindt met een eiwitmolecuul. Zo ontstaan pathologische moleculen, die AGE genoemd worden, naar avanced glycolysation endproducts, oftewel vergevorderde versuikerde eindproducten. Niet voor niets heeft men daarvoor het acroniem AGE bedacht, want dit proces leidt tot versnelde veroudering van de cellen. Deze AGE-producten zijn de oorzaak van de complexe ontstekingsreacties die dan volgen, waarbij de pathogenetische waterval, de cascade, ontstaat. Dit leidt dan tot de beschadiging en de dood van veel zintuigcellen in het netvlies en tot steeds verder afnemend gezichtsvermogen.

Hoe beschermd PEA het netvlies bij glaucoom en diabetes?

Al sinds een halve eeuw weten onderzoekers dat PEA een cel schermende werking heeft. Al in de 80-ger jaren was het de geleerde Dr. Schmidt de ontdekte dat onze eigen lichaamscellen en weefsels PEA produceren om zich te beschermen tegen beschadigingen.

In de 90-er jaren ontdekte de Nobelprijswinnares Prof. Dr. Med. Rita Levi-Montalicini een van de fundamentele werkingsmechanismen van PEA, de reden waarom PEA een ontstekingsremmende werking heeft. Sindsdien zijn er vele honderden publicaties verschenen over de cel schermende en ontstekingsremmende werking van PEA. Deze beschermende werking is inmiddels duidelijk voor vele en uiteenlopende aandoeningen, van darmontstekingen tot en met blaasontstekingen. Het mechanisme is steeds hetzelfde, en is nu ook aangetoond bij de diabetische retinopathie en glaucoom.

PEA remt de chronische ontsteking en daardoor neemt de vernietigende werking van de pathogenetische waterval van ontstekingsmoleculen in het netvlies af. Daarnaast beschermd PEA ook de cellen tegen de negatieve effecten van allerlei degeneratie producten, en van de AGE-producten, waardoor de cellen minder gevoelig worden voor deze bedreigingen. Dat is een soort anti-oxidatie mechanisme. Bovendien blijkt PEA-zenuwcellen in hun opbouw te ondersteunen en te herstellen. En bovendien blijkt PEA de drukverhoging in de oogboldruk bij glaucoom te kunnen verlagen.

Dosis aanbeveling bij glaucoom

Het beste is om de eerste 2 maanden te beginnen met 3 maal daags 400 mg PEA-capsules. Bij ernstige gevallen kan men enkele dagen de dosis verdubbelen. Na 2 maanden kan bij glaucoom dan overgestapt worden op een onderhoudsdosis van 2 maal daags 400 mg. Bij diabetische retinopathie is het beter om de onderhoudsdosis op 1200 mg per dag te houden, op basis van ervaringen. Het advies is om altijd te kiezen voor een PEA-product dat klinisch bewezen èn gegarandeerd zuiver is. Voor zover bekend voldoen slechts PEA-producten voorzien van het PEA-opt keurmerk aan deze eisen.

Tegenwoordig willen steeds meer mensen weten welk preparaat ze het beste kunnen nemen. Er zijn namelijk diverse preparaten verkrijgbaar, waarvan sommige van onduidelijke afkomst en soms met bij mengingen van bepaalde stoffen, die we liever niet zien. Er is echter een lijn van hooggekwalificeerde PEA-capsules te verkrijgen, die ontwikkeld zijn op basis van een of zelfs meerdere formuleringspatenten. Daardoor is het productieproces gegarandeerd en dat leidt tot een optimaal product. De producten met het PEA-opt® keurmerk bevatten geen enkele chemische hulpstof, zoals magnesium stearaat, povidone, sorbitol of kleurstoffen zoals titaniumdioxide. De moderne bewuste consument wil geen bij mengingen van voor het lichaam niet zinvolle chemische- of kleurstoffen, zeker niet als er aanwijzingen zijn dat deze stoffen schade aan de gezondheid kunnen toebrengen.


Literatuur over PEA bij glaucoom

Costagliola C, Romano MR, dell’Omo R, Russo A, Mastropasqua R, Semeraro F. Effects of palmitoylethanolamide on visual field damage progression in normal tension glaucoma patients: results of an open-label six-month follow-up.

J Med Food. 2014 Sep;17(9):949-54. doi: 10.1089/jmf.2013.0165. Epub 2014 May 14.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER