Ontstekingen bij ouderen

0
577
Oudere mensen krijgen vaker ontstekingen

De oudere mens kan snel ontstekingen krijgen

Hoe ouder de mens wordt, hoe meer kans op infecties op latere leeftijd.
Makkelijk in te zetten behandelingen om een gezonde levensduur te bevorderen zijn dan gewenst. Met name om het voorkomen en de ernst van infecties te verminderen en om snel te herstellen.

Oudere mensen krijgen vaker ontstekingen

Het voedingssupplement palmitoylethanolamide (PEA) heeft ontstekingsremmende en neuro protectieve (zenuw-beschermende) eigenschappen.

Een recente studie bekeek het effect van profylactisch PEA op de vroege immuunrespons. Op het klinische verloop en op de overleving van oude muizen na een ernstige hersenontsteking.

Experiment bij hersenontsteking met PEA

Negentien-maand-oude muizen werden intraperitoneaal (via het buikvlies) behandeld met twee doses van ofwel 0,1 mg PEA / kg (n = 19) of met 250 μl drageroplossing alleen als controle (n = 19), 12 uur en 30 min vóór de intracerebrale infectie.

De intraperitoneale route werd gekozen om de stress bij muizen te verminderen en om een exacte dosering te verzekeren.

Overlevingsduur, bacteriële belastingen in kleine hersenen, bloed-, milt-, lever- en microglia-aantallen in de hersenen werden geëvalueerd.

Wat werd gemeten en wat was het resultaat?

De onderzoekers maten de niveaus van ontstekingsparameters. Ze maten IL-1β, IL-6, MIP-1α en CXCL1 in de kleine hersenen en milt. Verder keken ze naar bioactieve lipiden in het serum.

Bij afwezigheid van antibiotische therapie was de overlevingstijd van de met PEA voorbehandelde geïnfecteerde muizen verlengd met 18 uur.

PEA-profylaxe vertraagde het begin van klinische symptomen. Dit beschermende effect was geassocieerd met lagere bacteriële belastingen in de milt, lever en bloed.

PEA-voorbehandelde dieren toonden verminderde niveaus van ontstekingsparameters (pro-inflammatoire cytokines en chemokines) in de milt 24 uur na infectie.

In de hersenen verminderde PEA de hoeveelheid bacteriën. En bovendien verminderde de ontstekingen in hersencellen.

Conclusie

Deze bevindingen suggereren dat PEA de infectie-gerelateerde nadelige ontstekingsreacties bij oude dieren kan tegengaan. Daarnaast vertraagt PEA-behandeling het begin van infectie symptomen en verlengt de overleving van oude geïnfecteerde muizen.

De auteurs concludeerden dat in een klinische setting de profylactische toediening van PEA het potentiële therapeutische venster vergroten waar antibiotische therapie kan worden gestart om oudere patiënten te redden.

Literatuur

Heide EC, Bindila L, Post JM, Malzahn D, Lutz B2, Seele J, Nau R, Ribes S.
Profylactisch Palmitoylethanolamide verlengt de overleving en vermindert de schadelijke ontsteking bij verouderde muizen met bacteriële meningitis. Front Immunol. 2018 16 november; 9: 2671. doi: 10.3389 / fimmu.2018.02671. eCollection 2018.

Palmitoylethanolamide (PEA): een natuurlijke pijnstiller

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER