Ontstekingen bij chronische pijn

0
731
Heupgewricht-atrose
Chronische ontstekingen komen vaak voor bij artrose van een gewricht
Heupgewricht-atrose
Chronische ontstekingen komen vaak voor bij artrose van het heupgewricht

Milde ontsteking wordt geacht een rol te spelen in de pathofysiologie van chronische pijntoestanden. Dit is de reden waarom steeds meer pijnartsen gebruik maken van de anti-inflammatoire verbinding palmitoylethanolamide (PeaPlex).

Eerder uitgevoerd ontstekingsonderzoek, zoals cytokineonderzoeken van de menselijke plasma / serum en / of cerebrospinale vloeistof (CSF) hebben slechts een paar vooraf bepaalde cytokine kandidaten bekeken.

Onderzoek naar resultaten van chronische pijnstudies

Het doel van een aantal onderzoekers uit Scandinavië in 2017 was het onderzoeken van de resultaten van een reeks recente studies die 92 ontstekingsgerelateerde eiwitten in chronische pijn hebben gemeten.

Menselijke pijnstudies met behulp van een multiplex Inflammation I paneel vormden de basis. De studies die gerevalueerd werden waren die door Moen et al over chronische radicale pijn (Int J Inflam 2016), Bäckryd & Tanum et al over fibromyalgie (J Pain Res 2017), Gerdle et al over chronische wijdverspreide pijn (Medicine 2017) en Bäckryd et al over perifere posttraumatische neuropathische pijn (manuscript, februari 2017).

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

De onderzoekers vonden een hoge mate van overlap over verschillende pijncondities en over bio vloeistoffen (bloed / CSF)

Met name werd LAPTGF-beta-1 verschillend uitgedrukt in alle gestudeerde pijnomstandigheden, zowel in plasma als in serum en in CSF. Een andere bevinding was dat met behulp van twee verschillende controlegroepen SIRT2, AXIN1, 4E-BP1, STAMBP en CASP-8 belangrijke bevindingen in plasma waren van zowel fibromyalgie als chronische wijdverspreide pijnpatiënten

Conclusie van het onderzoek naar resultaten van chronische pijnstudies

Recente menselijke “ontstekingsvingerafdrukstudies” bevestigen de aanwezigheid van chronische ontsteking. Doorlopende lage ontsteking kan een rol spelen in pijnovergevoeligheid en verspreiding van pijn, evenals het ziekte-syndroom dat vaak door pijnpatiënten wordt gerapporteerd

Dit steunt eens te meer de inzet van supplementen zoals PeaPlex bij chronische pijn!

Literatuur

E. Bäckryd1, B. Gerdle1, J. Gjerstad2, T. Gordh3 VERHOGENDE BEWIJZING VAN LAAGGRAADINFLAMMATIE IN CHRONISCHE PIJN – EEN OORSPRONG OVER RECENTE RESULTATEN VAN DE MENSELIJKE MULTIPLEX PROTEIN PANELSTUDIES

1Linköping University, IMH, Linköping, Zweden
2Universiteit van Oslo, Moleculaire Biosciences, Oslo, Noorwegen
3Uppsala universiteit, Chirurgische wetenschappen, Uppsala, Zweden

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER