Het beschermen van de organen bij diabetes

0
582

Het is bekend dat suikerziekte niet goed is voor onze weefsels en organen. Dat komt omdat door suiker in het bloedcellen, weefsels, en organen in functie gestoord worden. De overmaat van suiker beïnvloed zo negatief, waardoor een versneld verouderingsproces optreedt. Door deze chronische aandoening is het lichaam ook minder goed in staat om zelf beschermende maatregelen te treffen voor de eigen weefsels. In de laatste 10 jaar is bekend geworden dat cellen die onder stress staan zelf een reparerend en beschermend molecule maken, een molecule met de moeilijke naam palmitoylethanolamide, (PEA). Dit molecuul wordt door elke cel zelf gemaakt vanuit vetachtige stoffen in de membraan van de cel. Als het eenmaal gemaakt is wordt het in de cel getransporteerd naar de celkern waar het een beschermingsprogramma activeert.

Het probleem bij chronische aandoeningen is dat er te weinig van deze stof door de cellen gemaakt kan worden. In dat soort gevallen kan het zeer zinvol zijn om de stof via capsules in te nemen.

Een aantal groepen farmacologen hebben de laatste jaren aan kunnen tonen dat PEA bij diabetes een hele belangrijke rol speelt in de bescherming van de cellen. Dat hebben ze kunnen aantonen voor de cellen van het netvlies, de cellen van de nieren, en de zenuwcellen.

Belang van drie soorten weefsel bij diabetes: netvlies, nier en zenuw

Nu zijn die drie soorten weefsels bij suikerziekte allemaal bedreigd door de gestoorde suikerstofwisseling. Doordat de cellen in het netvlies in hun functie gestoord worden door de suiker ontstaat een langzaam progressieve afname van het gezichtsvermogen. Dat heet met een moeilijk woord diabetische retinopathie.

Als de cellen van de nieren gestoord worden ontstaat een langzaam stoornis in de functie van de nieren. Dat heeft op zijn beurt een groot, algemeen en negatief effect op alle andere cellen in het lichaam. De nieren zorgen er immers voor dat het een bloed zuiver blijft zodat de cellen ondersteund worden in hun stofwisseling. Een diabetische stoornis van de nieren heet met een moeilijk woord diabetische nefropathie.

En tenslotte kunnen ook de cellen van het zenuwstelsel gestoord worden in hun functie. Als dat zo is ontstaat een functiestoornis vooral van de lange zenuwen naar de benen en voeten. Patiënten met suikerziekte merken dan ook vaak het eerst dat de voeten zo vreemd aan voelen, een doof gevoel en alsof ze op wat te lopen. Deze aandoening heeft een moeilijke naam diabetische neuropathie gekregen.

PEA beschermd weefsel bij diabetes

De natuurlijke stof PEA kom in al deze drie gevallen de cellen beschermen zodat de functiestoornis niet of minder optreedt. En als het al een functiestoornis was dan zag je een langzaam herstel. Uit deze experimenten concludeerden de farmacologen dat deze stof niet alleen zenuwen beschermd tegen schade en stress, maar ook de zenuwen ondersteund in hun functioneren en in het herstel.

Veel patiënten hebben inmiddels gebruik gemaakt van capsules met deze beschermende stof erin. De doses aanbeveling in het algemeen is om bij suikerziekte driemaal daags een capsule van 400 mg na de maaltijd in te nemen.

Verder kan het bij suikerziekte zeer zinvol zijn om ook andere supplementen toe te voegen zoals voldoende vitamine D, voldoende vitamine B, en het supplement alfaliponzuur. Speciaal voor patiënten met diabetes is er ook te verkrijgen capsules waar in 400 mg PEA zit, samen met fysiologisch gedoseerde vitamines uit de B-groep. Dit is een gepatenteerde combinatie die garant staat voor een versterking van de werking van de stoffen in die capsule bij suikerziekte.

Het advies is om altijd te kiezen voor een PEA-product dat klinisch bewezen èn gegarandeerd zuiver is. Voor zover bekend voldoen slechts PEA-producten voorzien van het PEA-opt keurmerk aan deze eisen. Geadviseerd wordt om PEA tenminste 2 maanden te gebruiken. Twee maanden is een realistische evaluatieperiode, waarna u vervolgstappen kunt bepalen.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Aanbeveling voor keuze PEA product

Door deskundigen en artsen worden PEA producten geadviseerd die langdurig onder leiding van artsen zijn onderzocht. Onderzoek werd gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid van deze PEA producten en bovendien werd door dit onderzoek duidelijk dat de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed na inname van dit PEA product aantoonbaar was gestegen.
Tot op heden worden dus aanbevolen PEA producten met gepatenteerde micro-PEA.
Gepatenteerde micro-PEA zit in de in Nederland gefabriceerde PEA capsules met het PEA-opt keurmerk en in de Italië gefabriceerde tabletten met PEA-m en PEA-um.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER