Palmitoylethanolamide is zinvol bij chronische rugpijn na mislukte operatie

0
934

Deze observationele recente studie uit 2017 werd ontworpen om de werkzaamheid van de palmitoylethanolamide(PeaPlex), als aanvullende therapie voor chronische pijn, te evalueren bij het beheer van pijnbestendige patiënten die worden getroffen door een foutief rugoperatiesyndroom. De pijn verdwijnt dan niet na een rug operatie.

In totaal werden er 35 patiënten behandeld met pijnstillers zoals tapentadol (TPD) en pregabaline (PGB). Een maand na het begin van de standaardbehandeling werd PEA voor de volgende twee maanden toegevoegd.

Pijn werd beoordeeld op het moment van inschrijving (T0) en na één (T1), twee (T2) en drie (T3) maanden door de Visuele Analoge Schaal (VAS), die de intensiteit van pijn meet.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Resultaten van het onderzoek naar gebruik van PEA na een mislukte operatie:

Na de eerste maand met alleen TDP + PGB-behandeling, viel de VAS-score significant af van 5,7 op het moment van inschrijving tot 4,3; het heeft echter niet geleid tot significante, subjectieve verbetering in pijnsymptomen. Toevoeging van PEA leidde tot een verdere en significante afname in pijnintensiteit, waarbij VAS-scores van 2,7  (T2) en 1,7 aan het einde van de behandeling werden bereikt zonder bijkomende bijwerkingen.

Conclusie van de onderzoekers

Deze observatiestudie biedt bewijs, alhoewel voorlopig, voor de werkzaamheid en veiligheid van PEA als onderdeel van een multimodaal therapeutisch regime bij de behandeling van pijnbestendige patiënten die lijden aan een mislukt rugoperatiesyndroom.

Met Normale Woorden:

PEA neemt pijn weg bij patiënten die lang rugpijn hebben, waarbij de rugpijn NIET weg is gegaan na een of meerdere operaties.

Literatuur

Paladini A, Varrassi G, Bentivegna G, Carletti S, Piroli A, Coaccioli S.
Palmitoylethanolamide in de behandeling van mislukte rugoperatiesyndroom.
Pain Res Treat. 2017; 2017: 1.486.010. doi: 10.1155 / 2017/1486010. Epub 2017 10 aug.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER