Palmitoylethanolamide (PEA) heeft een antidepressieve werkzaamheid!

0
887

Experimentele studies leveren bewijs voor antidepressieve effecten van palmitoylethanolamide (PEA) in diermodellen voor depressie. De onderzoekers wilden de werkzaamheid en verdraagbaarheid van PEA-add-on-therapie evalueren bij de behandeling van patiënten met depressieve stoornis (MDD). In een gerandomiseerde dubbelblinde en placebo-gecontroleerde studie werden 58 patiënten met MDD (DSM-5) en Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) score ≥ 19 gerandomiseerd om ofwel 600 mg tweemaal daags Palmitoylethanolamide of placebo te krijgen naast het klassieke antidepressivum citalopram gedurende zes weken. Patiënten werden beoordeeld met behulp van de HAM-D-schaal bij aanvang en weken 2, 4 en 6.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Resultaten van het onderzoek naar antidepressieve werkzaamheid

Vierenvijftig individuen voltooiden de proef. In week 2 vertoonden de patiënten in de PEA-groep significant meer vermindering van de HAM-D-scores in vergelijking met de placebogroep (8,30 ± 2,41 versus 5,81 ± 3,57, P = 0,004).
De PEA-groep vertoonde ook een significant grotere verbetering van depressieve symptomen [F (3, 156) = 3,35, P = 0,021] in vergelijking met de placebogroep gedurende de proefperiode. De patiënten in de PEA-groep hadden aan het einde van de proef meer respons (≥ 50% vermindering van de HAM-D-score) dan de placebogroep (100% versus 74% respectievelijk P = 0,01). Basislijn-parameters en frequentie van bijwerkingen waren niet significant verschillend tussen de twee groepen.

Conclusies uit het onderzoek naar antidepressieve werkzaamheid

Palmitoylethanolamide-adjuvante therapie bij depressieve patiënten kan de symptomen van patiënten effectief verbeteren bij depressieve stoornissen. PEA vertoonde snel herstellende antidepressieve effecten na het geven ervan!

Literatuur

Ghazizadeh-Hashemi M, Ghajar A, Shalbafan MR, Ghazizadeh-Hashemi F, Afarideh M, Malekpour F, Ghaleiha A, Ardebili ME, Akhondzadeh S. Palmitoylethanolamide als adjuvante therapie bij depressieve stoornis: een dubbelblinde, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studie. J Affect Disord. 2018 Feb 21;232:127-133. doi: 10.1016/j.jad.2018.02.057.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER