PEA bij ALS: een verbetering van de ademhalingsfuncties

0
1341

Het ALS Centrum Nederland zegt over PEA enkele jaren geleden:

Er zijn geen studies gedaan naar het effect van PEA in cel- of diermodellen voor ALS, ook zijn er geen placebo-gecontroleerde studies gedaan bij patiënten. Op het internet zijn echter beschrijvingen te vinden van enkele patiënten met ALS die na gebruik van PEA een verbetering in lichaamsfuncties hebben ervaren. Deze beschrijvingen zijn helaas niet te verifiëren. Belangrijk is op te merken dat we in het verleden verschillende malen hebben ervaren dat een positief effect van een stof in individuele patiënten niet bevestigd kan worden in placebogecontroleerde studies. Dat wil overigens niet zeggen dat het niet de moeite waard is om PEA verder te onderzoeken op zijn werkzaamheid bij ALS. Het veronderstelde werkingsmechanisme, het remmen van de ontstekingsreactie van het lichaam zelf, speelt immers ook bij ALS een rol in het ziekteproces.

Onderzoek sinds die tijd: PEA lijkt progressie te verminderen en ademhaling te vergemakkelijken

Enkele jaren geleden vond een Italiaanse revalidatiearts voor het eerst een duidelijke positief effect bij een ALS patiënt die behandeld werd met PEA. De patiënt voelde zich beter en de fysiotherapeut ontdekte dat de patiënt veel beter kon ademen. Dat komt de fysiotherapeut onder andere opmaken uit het meten van de beweeglijkheid van de borstkas, door de borstkas spieren die blijkbaar beter functioneren. Deze observatie heeft geleid tot een studie met enkele tientallen patiënten die allemaal het supplement PEA kregen gedurende een wat langere tijd in dosis van 1200 mg per dag. Ook in deze groep patiënten werd hetzelfde gevonden: de ademhaling spieren gingen beter functioneren en de patiënten voelden zich beter. Het leek erop dat de patiënten in de groep die het supplement niet kregen sneller verslechterden. Aangezien dit supplement geen noemenswaardige bijwerkingen heeft, lijkt het een goede zaak om het te proberen bij deze ernstige en chronische ontsteking van de motorische zenuwen.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

De onderzoekers gaven aan:

Clinically, ALS patients treated with PEA showed a lower decrease in their forced vital capacity (FVC) over time as compared with untreated ALS patients, suggesting that PEA can enhance pulmonary function in ALS. In the present work, data were collected from a cohort of 76 ALS patients and 17 enervated patients. Our results strengthen the evidence for the role of skeletal muscle in ALS pathogenesis and pave the way for the development of new drugs to hamper the clinical effects of the disease.
Dat wil zeggen dat de patiënten die met het supplement behandeld werden minder snel een afgenomen longcapaciteit vertoonden als patiënten die niet behandeld werden. De onderzoekers gaven aan dat dat suggereert dat dit natuurlijk middel de ademhalingsfuncties bij de patiënten kan ondersteunen.


Bron: Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Mar 15; 113(11): 3060–3065

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER