PEA zinvol inzetten bij darm ontstekingen

0
515
PEA bij darmaandoeningen

Palmitoylethanolamide voorkomt de lekkende darm.

In een zogenaamde in vitro en in vivo – een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde gecontroleerde studie blijkt de natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller palmitoylethanolamide (PEA) een stabiliserende werking te hebben op de doorlaatbaarheid van de menselijke darmen. Dat is van groot belang voor de behandeling van de ziekte van Crohn.

PEA bij darmaandoeningen

Onderzoekers van de ‘Division of Medical Sciences and Graduate Entry Medicine’, University of Nottingham, Derby, in de United Kingdom, onderzochten het effect van palmitoylethanolamide (PEA) op de permeabiliteit van het menselijke gastro-intestinale kanaal in vitro, ex vivo en in vivo.

Nu komt even een technisch verhaaltje waaruit blijkt dat PEA een positieve invloed heeft op de doorlaatbaarheid van de darmen. Dit is van groot belang omdat het de werking van PEA ondersteunt bij chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn.

Technische gegevens

Fluxmetingen van fluoresceïne-gemerkte dextranen 10 (FD10) en fluoresceïne-gemerkte dextran 4 (FD4) dextran over darmcel-kweken behandeld gedurende 24 uur met interferon-gamma (IFNγ) en tumornecrosefactor-alfa (TNFα) (10 ng · ml- 1) werden gemeten, met of zonder de aanwezigheid van PEA.
Mechanismen werden onderzocht met behulp van cannabinoid receptor 1 (CB1), cannabinoid receptor 2 (CB2), transient receptor potentieel vanilloid 1 (TRPV1), en proliferator geactiveerde receptoren (PPAR) antagonisten en proteïne kinase A (PKA), stikstofoxidesynthase, fosfoinositide 3- kinasen, extracellulair signaal-gereguleerde kinasen (MEK / ERK), adenylylcyclase en proteïnekinase C (PKC) -remmers.
Humane slijmvliesmonsters verzameld uit darmresecties werden behandeld met PEA. De receptoren TRPV1, PPARα, PPARδ, PPARγ, CB1, CB2, G-gekoppelde eiwitreceptor 55 (GPR55), G-gekoppelde eiwitreceptor 119 (GPR119) en claudines-1, -2, -3, -4, -5 , -7 en -8 mRNA werden gemeten met verschillende technieken.

Een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studie beoordeelde het effect van PEA op de absorptie van lactulose en mannitol bij de mens.

Resultaten

De resultaten waren opzienbarend. In vitro verminderden PEA de ontstekingsgeïnduceerde flux van dextranen (P <0,0001), respectievelijk gevoelig voor PPARa- en CB1-antagonisme. In menselijk slijmvlies nam de ontsteking claudine-5-mRNA af. Palmitoylethanolamide voorkwam een door ontsteking geïnduceerde daling van TRPV1 en toename van PPARα-transcriptie (P <0,0001).
In vivo veroorzaakte aspirine een toename in de absorptie van lactulose en mannitol, die werden verminderd door PEA(P <0,001). Aspirine is een model om de maag en de darmen te ‘pesten’, want door aspirine onstaat darmlekkage. Dat werd dus ook tegengaan door PEA.

Concluderend: PEA vermindert het lekken in de menselijke dikke darm. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor aandoeningen die verband houden met een verhoogde darmpermeabiliteit, zoals inflammatoire darmziekte. PEA zou in die gevallen vaker ingezet moeten worden.

Wij adviseren dan ook PEA capsules in te zetten met het PEA-opt vignet en 3 maal daags 400 mg te doseren. Alleen de PEA-opt capsules waarvan we namelijk weten dat de PEA na inname daadwerkelijk in het bloed komt.

Literatuur

Couch DG, Cook H, Ortori C, Barrett D, Lund JN, O’Sullivan SE. Palmitoylethanolamide and Cannabidiol Prevent Inflammation-induced Hyperpermeability of the Human Gut In Vitro and In Vivo-A Randomized, Placebo-controlled, Double-blind Controlled Trial. Inflamm Bowel Dis. 2019 May 4;25(6):1006-1018. doi: 10.1093/ibd/izz017.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER