Pijn in de onderrug en fibromyalgie

0
532

Pijn in de onderrug gevolgd door fibromyalgie

Een paar weken geleden kwam een vrouw van 54 jaar bij mij. Ze vertelde dat ze reeds jaren pijn in haar lichaam ervaarde. Die pijn was begonnen in de onderrug na het tillen van een zwaar voorwerp.
Die pijn in haar onderrug ging maar niet over.

Pijn in de onderrug; pak het probleem fysiologisch aan

Als ze bijvoorbeeld tijdens haar vakantie op het strand ging liggen, had zij daarna grote moeite om uit liggende stand weer op te staan. Ze moest dan eerst naar rechts rollen en dan langzaam overeind komen.
Ze dacht dat dit kwam, omdat ze te zwaar was. Echter, dat was niet de oorzaak; het was de pijn die haar belemmerde om makkelijk overeind te komen.
Haar huisarts gaf haar eerst een klassieke pijnstiller voor spierpijn, Ibuprofen.

De fysiotherapeut

De Ibuprofen hielp helaas niet en de pijn breidde zich langzaam uit van haar onderrug naar haar schouders. Vervolgens ging ze naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut vertelde, dat het aan de spanning van haar spieren lag. Hij gaf haar een aantal oefeningen op, die ze moest uitvoeren op fitness apparaten. Zij moest een keer per week bij de fysiotherapeut komen; de fysiotherapeut deed dan oefeningen voor op de fitness apparaten en vervolgens moest zij dan de oefeningen nadoen. Al met al vond ze het zelf een beetje een rare toestand.
De pijn verminderde echter niet en stap voor stap kreeg ze vervolgens naast pijn in haar onderrug en schouders ook pijn in haar nek. Ze ontwikkelde, zoals dat heet, het “wijdverspreid pijnsyndroom”. De oorzaak van het wij verspreid pijnsyndroom kennen we eigenlijk niet. Veel artsen stellen de diagnose fibromyalgie bij deze patiënten. Maar aangezien we van Fibromyalgie ook niet de oorzaak kennen, helpt dat niet zo erg.

Wat we inmiddels wel weten, is dat chronische pijn vaak samen gaat met chronische ontsteking. Dat weten we ook van overgewicht. Er is dus op fysiologisch niveau een verstoring van de balans.
Terug naar onze patiënte. Het werken met de fysiotherapeut hielp ook niet. Integendeel ze had het gevoel dat het niet alleen niets opleverde maar ook de pijn versterkte.
Na een lange tijd door getobd te hebben kom ze in mijn praktijk.

Pak het probleem fysiologisch aan

Mijn eerste stap is altijd om te proberen om het fysiologische probleem bij de wortel aan te pakken. Daar waar in het lichaam de disbalans ontstaat. We doen dat op een natuurlijke manier. Een manier die gebruik maakt van een bepaald sleutelmolecuul dat in de jaren 90 van de vorige eeuw door een Nobelprijswinnares in Italië ontdekt is. Het is het lichaamseigen molecule met de moeilijke naam palmitoylethanolamide (afgekort PEA). In Nederland werken vooral natuurartsen en orthomoleculair artsen met dit middel. Dat komt omdat PEA een supplement is en geen geneesmiddel.
Dit bijzondere stofje brengt het evenwicht weer terug in het lichaam, omdat PEA in het lichaam overmatige ontstekingen weer in balans brengt. Dat betekent dat je PEA in kan zetten bij een groot aantal aandoeningen die gekenmerkt worden door chronische ontstekingen. De wijdverspreide pijn en Fibromyalgie zijn daarvan voorbeelden.

Welke PEA heeft de voorkeur?

Ik schreef haar de beste PEA capsule voor die ik in Nederland ken. Een van de experts op dit gebied in Nederland heeft in zijn onderzoek aangegeven dat alleen die capsule voldoende wetenschappelijk onderzocht is op werkzaamheid en veiligheid. Dat is de PEA-opt capsule. Ik begin altijd met het voorschrijven van driemaal daags een capsule PeaPlex. Meestal voelen patiënten na dagen tot weken zich al iets lekkerder in hun vel zitten. De pijn wordt langzaam ook beter te dragen. Als er na een maand nog geen duidelijke effecten zijn opgetreden, dan adviseer ik om de dosis te verdubbelen voor de tweede maand. In dit geval gaf de patiënte inderdaad aan dat ze zich na een week 3 al wat beter voelde, de pijn was dragelijker. Ze gebruikt dit supplement nu 4 maanden en ze is erg tevreden. Daarnaast wandelt ze elke dag twee maal een half uurtje in het bos met de hond.

Palmitoylethanolamide (PEA): een natuurlijke pijnstiller

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER