Pijnlijke gewrichten

0
1761
Oudere mensen krijgen vaker ontstekingen

Heeft u last van pijnlijke gewrichten? Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee of meer botten. Het skelet van een volwassen mens bestaat uit ongeveer 206 botten. Er zijn dus ook veel gewrichten in ons lichaam, ongeveer 170. In een hand bijvoorbeeld hebben we 14 gewrichten. Die gewrichten kunnen pijnlijk zijn. Het spreekt vanzelf dat er dan ook veel oorzaken zijn voor pijnlijke gewrichten.

Last van pijnlijke gewrichten? Bekijk de opbouw van gewrichten

In de meeste gewrichten zijn de uiteinden van de botten bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt voor bescherming van de botten en helpt bij de glijbeweging. Dat is nodig omdat er meestal veel kracht op de botten in de gewrichten komt te staan. Het is belangrijk dat de botten in een gewricht bij elkaar blijven. Daarvoor heb je de gewrichtsbanden, die ook wel ligamenten worden genoemd. Deze banden zijn gemaakt van heel sterk bindweefsel, waardoor ze veel krachten op kunnen vangen. De gewrichtsbanden zijn onderdeel van het gewrichtskapsel. Dat kapsel ligt rond het gewricht. Binnen dat kapsel bevindt zich de gewrichtsholte. Door het gewrichtskapsel dat rond het gewricht zit, wordt de gewrichtsholte gevormd. In de gewrichtsholte zit een stroperige vloeistof (de synoviale vloeistof genoemd) die ervoor zorgt dat de bewegingen van gewrichten soepel gaan. Soms raken het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft verschillende klachten. Als er in de opbouw van de gewrichten iets niet goed zit, dan kunnen pijnlijke gewrichten ontstaan.

Eén of meer stijve of pijnlijke gewrichten

Bij pijnlijke gewrichten zijn bepaalde bewegingen lastig of lukken niet meer, zoals het opendraaien van een deksel, kammen van het haar of het tillen van een tas. Ook ‘s nachts niet kunnen inslapen of wakker worden van pijnlijke gewrichten is een voorkomend verschijnsel. De vormen van gewrichtspijn zijn afhankelijk in welk van de 170 gewrichten de pijn of stijfheid zich bevindt. Als het gewricht van de grote teen bijvoorbeeld stijf en pijnlijk is, is het lastig om te lopen en de voet af te wikkelen. Daardoor is het mogelijk dat als reactie pijn optreedt aan enkel of zelfs onderrug. Al die gewrichten zijn immers direct of indirect met elkaar verbonden. Een klacht in een gewricht kan zich ook op andere plaatsen in het lijf manifesteren.

Röntgenfoto-gewrichten-in-de-voet

Gewrichten in de voet via een röntgen foto

Waardoor kunnen pijnlijke gewrichten ontstaan?

Gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting van een gewricht, of door artrose en soms door een ontsteking, bijvoorbeeld bij jicht en reuma. Soms is het moeilijk om precies te zeggen waar de pijn zit. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw schoudergewricht kan de pijn uitstralen naar de spieren van uw bovenarm, of zelfs naar de hand.

Pijnlijke gewrichten door overbelasting

Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van pijnlijke gewrichten.
Het feit dat wij rechtop lopen geeft op zich al een behoorlijke belasting van de gewrichten. Als dan bovendien enkele tientallen kilogrammen extra mee worden getorst, kunnen bijvoorbeeld knieklachten of lage rugklachten ontstaan. Vooral bij mensen boven de 50, als er milde artrose van de gewrichten ontstaat, geeft overgewicht extra klachten. Ook veel herhaling van een bepaalde simpele beweging, bijvoorbeeld met een computermuis of heel veel typen, kan pols- of elleboogklachten veroorzaken. Vaak heeft u daardoor niet alleen last van pijnlijke gewrichten, maar zijn ook de spieren en pezen gevoelig.

gewrichtskapsels-in-de-voet

Gewrichtskapsels in de voet

Artrose en pijnlijke gewrichten

Artrose is veruit de meest frequente oorzaak van pijnlijke gewrichten. Samen met neuro-inflammatie, vaak in de hand gewerkt door artrose. Dan worden ook de zenuwen extra geïrriteerd en dragen bij tot chronische pijn. Bijvoorbeeld bij de artrose van de wervels in de lage rug. Door artrose kunnen de zenuwen die naar rug en benen lopen beperkt worden in hun ruimte. Door druk op die zenuwen ontstaat dan een ontsteking (inflammatie) van de zenuwcellen (neuronen) en als je pech hebt komt er nog een hernia bij. Bij een hernia hebben de zenuwen nog minder ruimte en wordt de pijn in rug en benen erger.
Bij artrose ontstaat vaak pijn en stijfheid in de heupen, de knieën, aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. Ook de grote teen is een bekend deel van het lichaam waar artrose zich kan manifesteren. Vooral bij vrouwen die hun hele leven op hoge hakken hebben gelopen, waardoor de gewrichten dus bijzonder eenzijdig belast zijn.
De klachten bij artrose zijn klassiek het ergst indien u bijvoorbeeld ‘s ochtends voor het eerst de hand of knie beweegt. Dat wordt startpijn genoemd. Die pijn en stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat u beweegt. Vaak merkt u na tien minuten bewegen al een duidelijke verbetering. Bij intensief of langdurig bewegen kan de pijn echter weer terugkomen. Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van uw pijnlijke gewrichten, is het belangrijk om na te gaan hoe de klachten begonnen zijn en wanneer u er het meeste last van heeft. Als u bij uw huisarts langsgaat, zal hij de gewrichten bekijken en bevoelen en testen welke bewegingen lastig of pijnlijk zijn.

Heupgewricht-atrose

Heupgewricht: een groot gewricht waarbij pijnlijke gewrichten vaak door artrose komen.

Pijnlijke gewrichten door een ontsteking

Is het gewricht stijf, pijnlijk, gezwollen en rood? Dan is er waarschijnlijk sprake van een gewrichtsontsteking. Voorbeelden hiervan zijn: – jicht, een reactieve ontsteking op basis van irritatie door jichtkristallen in het gewricht – gewrichtsontsteking door een bacterie – reumatoïde artritis (een vorm van reuma). Soms wordt pas met de tijd duidelijk wat de oorzaak is van uw klachten. Vaak blijft de oorzaak van de pijnlijke gewrichten helaas onbekend.

Is het soms reuma?

Soms zijn de pijnlijke gewrichten hardnekkig. U maakt zich dan misschien zorgen dat u last heeft van reumatoïde artritis (reuma). Die kans bestaat vooral als u ook ontstekingsverschijnselen heeft aan de gewrichten, zoals gloeien en zwelling van bijvoorbeeld vingers of hand en als de klachten langer dan 3 weken aanhouden. Neem in dat geval contact op met uw huisarts, die u een verwijzing naar de reumatoloog kan geven om dat verder te laten uitzoeken.

Wat zelf doen bij gewrichtsklachten?

Blijf altijd in beweging om pijnlijke gewrichten zoveel mogelijk te voorkomen. Het spreekwoord ‘Rust Roest’ is hier van groot belang. Als het gewricht niet dik, warm of rood is, dan is het veilig en goed om in beweging te blijven. De spieren worden sterker door het bewegen en u voorkomen dat ze stijf worden. De pijn wordt op den duur minder. U kunt ook samen met een fysiotherapeut een oefenschema maken. Begin altijd voorzichtig en breidt het bewegen steeds verder uit. Probeer in beweging te blijven en breid de lichaamsbeweging stap voor stap uit tot een halfuur per dag. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Als u merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen verergeren, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen. Worden de klachten minder hevig, dan kunt u het gewricht weer belasten.

Pijnlijke gewrichten voorkomen door op gewicht te blijven en af te vallen

Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen, zodat uw gewrichten minder worden belast. Het beste kunt u dat samen met een diëtiste doen, om een coach te hebben. Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn daarbij extra belangrijk en natuurlijk ook doorzettingsvermogen. Als u geen doorzettingsvermogen heeft, is het beter niet voortdurend van dieet te wisselen. In dat geval dient u te accepteren dat u te zwaar bent en niet voldoende gemotiveerd om af te vallen. Het ‘jojo-en’ met gewicht is het slechtste wat een mens zijn het lichaam en gewrichten kan aandoen. Hierdoor ontstaan vaak pijnlijke gewrichten.

PEA de natuurlijke oplossing

Er worden verschillende vormen palmitoylethanolamide (PEA) verkocht. Deze stof PEA (palmitoylethanoamide) is een lichaamseigen stof, die geen bijwerkingen heeft. De stof is inmiddels ook in Nederland te krijgen. PEA is naast een mestcel stabilisator ook een pijnstillende stof bij neurogene of neuropathische pijnen.

Aanwijzing: er bestaat voorkeur voor een PEA product met het PEA-opt vignet en wel omdat bij preparaten zonder dat vignet nergens overtuigend bewijs is gevonden over de zuiverheid.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER