Het protocol voor de behandeling van CRPS (type I en II)

0
1156

Prof. Dr. J.M. Keppel Hesselink, arts en medisch bioloog, spreekt liever over het syndroom van Sudeck dan over CRPS. “Noem de aandoening gewoon naar de eerste arts die deze beschreef” is zijn mening. In tegenstelling tot anderen gaat Keppel Hesselink nog steeds uit van een uit de hand gelopen ontste­kingsreactie en noemt het een neurogene ontsteking.

Keppel Hesselink werkte twintig jaar in de farmaceutische industrie tot hij op het idee kwam meer te gaan doen met stoffen die we al kennen, werkzaam zijn en deze in de juiste hoeveelheden in een crème samen te brengen. In de haarzakjes van onze huid zitten immers heel veel kleine zenuwen en via deze haarzakjes kun je het zenuwstelsel ‘resetten’. Hiermee maakt hij onder meer gebruik van de inzichten van de vrouwelijke, Italiaanse neurologe Rita Levi-Montalcini (1909-2012). ln de jaren ’90 van de vorige eeuw verkondigde zij dat we op een andere manier moeten leren kijken en meer gebruik moeten maken van het natuurlijke mechanisme van het lichaam.

Zij won in 1986 samen met haar collega Stanley Cohen de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde vanwege hun ontdekking van groeifactoren.

Zij werd in 2001 senator voor het leven in de Italiaanse Senaat. Zij overleed in 2012 op 103 jarige leeftijd.

Supplement en crème

Het behandelprotocol vanuit het Insti­tuut voor Neuropathie (INP) dat Keppel Hesselink heeft opgericht, bestaat uit een pijnstillend en ontstekingsremmend supplement, het palmitoylethanolamide (PEA). Dit is een lichaamseigen stof, die voorkomt in mens en dier. Het is sinds 2010 in Nederland beschikbaar als supplement. Kies voor een PEA product met het PEA-opt keurmerk! Deze zijn het langst verkrijgbaar, het meest gebruikt en in wetenschappelijke literatuur beschreven.

PEA wordt gecombineerd met een aantal crèmes met pijnstillende stoffen zoals ketamine, baclofen en gaba­pentine, die de pijnreceptoren en vezels weer tot rust brengen. De pijnen verminderen en de behandelde patiënten ervaren geen of vrijwel geen last van bijwerkingen.

‘Mijn knie is weer van mij’

Iedereen moet zelf ervaren wat de behan­deling doet. De een reageert goed op de ene soort crème, de ander op een andere en soms blijkt een combinatie beter. Mensen moeten het zelf ervaren en ermee experimen­teren. Het is geen regionaal probleem, maar een systeemziekte, dus moet je het hele syndroom behandelen. Crème én supplement (zowel van binnen- als van buiten uit werken) kan volgens hem prima gecombineerd worden met fysiotherapie en bewegen door de pijn heen.

Er zijn divers korte filmpjes op het internet te vinden waarin patiënten hun ervaringen vertellen. Een aantal opmerkelijke citaten uit deze film­pjes zijn: “De werking is nog beter met drie verschillende crèmes, die op elkaar inwerken. Ik ben nu zo goed als pijnvrij.” “Ik heb al zoveel gedaan om van de pijn af te komen. Wat ik het meest heftige vond, was een verblijf in het revalidatiecentrum gedurende negen maanden. Nu is de pijn weg én de aanrakingspijn is ook weg. Het is een wonder. Ik heb nu gewoon een warme knie. Hij is weer van mij.”

Een van de patiënten vertelt (na simpele meniscusklachten, dystrofie en een operatie waarin ze een nieuwe knie kreeg, waarna de dystrofieklachten verergerden): “Voordat ik de zalf gebruikte, had ik een enge knie, blauwpaars verkleurd en gezwollen. Ketamine-crème haalde de hitte eruit. Baclofen is een wonderzalfje. Ik had veel pijn door verklevingen in mijn knie en Baclofen haalt die tijdens het insmeren al weg. Het effect houdt een aantal uren aan.”

Aanbeveling voor keuze PEA product

Experts en artsen adviseren PEA capsules, die zowel langdurig onder leiding van artsen onderzocht zijn naar veiligheid en werkzaamheid als waarvan aangetoond is dat ze na inname de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed verhogen.
Dat geldt vooralsnog uitsluitend voor PEA producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten.
Gepatenteerde micro-PEA zit in de in Nederland geproduceerde PEA capsules, die het PEA-opt keurmerk dragen, en in de Italiaanse PEA tabletten die PEA-um of PEA-m bevatten.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER