Fibromyalgie en PEA

0
1407

Drs N. Groven en zijn collega’s uit Noorwegen presenteerden in 2017 een poster tijdens de Europese Pijn associatie (EFIC) in Kopenhagen met haar bevindingen van haar onderzoek naar perifere ontstekingen van fibromyalgie (FM).

Palmitoylethanolamide wordt door experts veel aanbevolen bij de behandeling van fibromyalgie. Dit is een supplement gebaseerd op een endogeen molecuul die de ontsteking remt. Artsen raden meestal het preparaat PeaPlex aan, aangezien deze PEA capsule speciaal is ontworpen voor CNS aandoeningen en ontstekingen. Het is een supplement dat te verkrijgen is zonder recept.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Fibromyalgie (FM) patiënten ervaren vaak symptomen die vergelijkbaar zijn met die van ontsteking. Laaggradige ontsteking kan onder andere gemeten worden via de parameter μ-CRP in bloed.

De onderzoekers verkenden de relatie tussen lage graad ontsteking (μ-CRP) en depressie in een populatie mensen die aan fibromyalgie lijdt.

Ze vonden inderdaad significante verschillen in μ-CRP tussen de twee groepen (p = .003) met FM die hogere μ-CRP vertonen in vergelijking met controles.

Depressie scores in FM waren ook significant hoger dan de controlegroep (p = .000). Er waren geen significante correlaties tussen μ-CRP en depressie.

Hun conclusies zijn:

Fibromylagie kan worden geassocieerd met een lage graad perifere ontsteking. Licht verhoogde niveaus van μ-CRP in FM worden ook gerapporteerd in andere studies.

Bron:

EPD01-KLINISCHE / PAINBEHANDELING

Abstract: 16

PERIPHALE INFLAMMATIE IN FIBROMYALGIA SYNDROME

  1. Groven1, E. Fors2, V. Iversen1, L. White3, S. Reitan1

1NTNU, Departement Geestelijke Gezondheid, Trondheim, Noorwegen

2NTNU, Departement Volksgezondheid en Verpleegkunde, Trondheim, Noorwegen

3NTNU, Afdeling Neuromedicine and Movement Science, Trondheim, Noorwegen</p>

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER