Mondbranden natuurlijk behandelen

0
499
Mondbranden

Mondbranden natuurlijk behandelen

Mondbrand, of het burning mouth syndrome (BMS), is een ramp. Je voelt hitte en bizarre gevoelens in je mond. Dokters spreken over intra-orale brandende of dysesthetische sensatie van het slijmvlies van de mond. Het gaat meestal om de tong, met of zonder uitstraling naar de lippen. Ook in de mond kan het branden en eigenlijk weet niemand waarom.

Klassiek gaat mondbranden gepaard met chronische stoornissen;
1. dysgeusie (niet goed proeven) en
2. subjectieve xerostomie (gevoel van droge mond),
zonder dat er aan het mondslijmvlies iets bijzonders te zien is. [1, 2].

Mondbranden komt het vaakst voor, maar niet uitsluitend, bij vrouwen van middelbare leeftijd tijdens de peri- of postmenopauzale periode.
Deze aandoening is waarschijnlijk te wijten aan verschillende factoren, maar is toch vaak onduidelijk wat die factoren zijn.
Het gaat meestal om interacties tussen lokale, systemische en / of psychogene factoren.
Toenemend bewijs suggereert veranderingen in het perifere en centrale zenuwstelsel die specifiek zijn voor smaak of de pijn zenuwbanen.
Veranderingen in smaak en mondgevoel kunnen wijzen op een neuropathische betrokkenheid bij mondbranden. Dat blijkt uit neurofysiologische studies die betrokkenheid impliceren van de centrale en / of perifere zenuwstelsels in het pijnmechanisme [3].

pijn verminderen
De natuurlijke pijnstiller PEA helpt bij mondbranden

PEA helpt bij mondbranden

Een totaal van 35 patiënten werden onderzocht. Ze werden in twee groepen gedeeld en kregen of een behandeling met placebo of met het natuurlijke pijnstillende supplement palmitoylethanolamide (PEA).

Het branderige gevoel was gelijkmatig verdeeld in de mondholte van patiënten die tot placebo en actieve groepen behoorden. De meest betrokken pijnlijke plekken waren respectievelijk tong, lippen, gehemelte, tandvlees, mondslijmvlies en mondholte.

Een aantal patiënten vertelden dat het begin van het mondbranden gelijktijdig met stressvolle levensproblemen begon.

Tien patiënten meenden dat het begin van brandende symptomen gelijktijdig of kort na tandheelkundige procedures ontstond. Acht patiënten dachten dat het begin van het branderig gevoel samenhing met de consumptie van voedsel (erg pittig of heet). Daarnaast werden de aanwezigheid van bepaalde ziekten, zoals pijn in de schouder, hernia van de slokdarm of een grote maagoperatie genoemd. Uiteindelijk waren in totaal 12 patiënten niet in staat het begin van de orale verbranding te associëren met een bepaalde aandoening of gebeurtenis.

Mondbrand ernst nam af

Bij het begin van de studie was dit symptoom nog erg intens, en was er nog veel pijn: de gemiddelde waargenomen waarden was ongeveer 7 pijn op een schaal van 1-10.

Na de behandeling, waren de gemiddelde geregistreerde waarden respectievelijk 6 in de placebogroep en 3 in de PEA-groep.

Vier maanden na het einde van de behandeling was er nog steeds een significant verschil dat de werkzaamheid van PEA aantoonde.

Deze resultaten tonen een voortdurend PEA-effect in de loop van de tijd aan op de intensiteit van het brandende symptoom in de mond.

PEA zinvol bij brandende mond

PEA lijkt dus zeer zinvol te zijn bij de behandeling van brandende mond. Wij adviseren om ten minste 3 capsules PEA-opt te nemen per dag, zodat we er dan zeker van zijn dat er voldoende in het bloed komt. De enige producten waarvan we anno 2019 weten dat er studies gedaan zijn die in de medische literatuur verschenen en die het PEA gehalte in het bloed verhogen zijn de Italiaanse PEA-um en de Nederlandse PEA-opt producten.

Me-Too’s, vaak goedkopere PEA capsules, waar geen voldoende klinisch onderzoek mee is gedaan, zijn niet aan te bevelen.

Zie ook deze beschrijving: https://palmitoylethanolamide4pain.wordpress.com/2019/03/27/brandende-mond-pijn-behandelen-met-pea/

Bron:

Ottaviani G, Rupel K, Gobbo M, Poropat A, Zoi V, Faraon M, Di Lenarda R, Biasotto M. Efficacy of ultramicronized palmitoylethanolamide in burning mouth syndrome-affected patients: a preliminary randomized double-blind controlled trial. Clin Oral Investig. 2018 Oct 25. doi: 10.1007/s00784-018-2720-7.

Literatuur:
1. Gurvits GE, Tan A (2013) Burning mouth syndrome. World J Gastroenterol 19:665–672
2. Salerno C, Di Stasio D, Petruzzi M, Lauritano D, Gentile E, Guida A, Maio C, Tammaro M, Serpico R, Lucchese A (2016) An over- view of burning mouth syndrome. Front Biosci (Elite Ed) 1 8:213– 218
3. Fedele S, Fricchione G, Porter SR, Mignogna MD (2007) Burning mouth syndrome (stomatodynia). QJM 100:527–530
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER