Palmitoylethanolamide bij depressie?

0
380

De antidepressieve werkzaamheid via ontstekingsremming

Palmitoylethanolamide (PEA), wordt gezien als een endocannabinoïde-achtig molecuul en neemt deel aan het beheersen van gedrag geassocieerd met psychische stoornissen. Ook werkt de stof als een endogene neuroprotectieve factor. Daarom kiezen sommige patiënten met depressies om PEA te gebruiken; de dosis is dan 3 maal daags 400 mg na de maaltijd.

Op basis van toenemend bewijs hebben de auteurs de hypothese getest dat de antidepressivum-achtige effecten van PEA waargenomen kunnen worden tijdens chronische onvoorspelbare milde stress (CUMS). Die antidepressieve werkzaamheid worden tot stand gebracht via de zogenaamde peroxisoom proliferator-geactiveerde receptor alfa (PPAR-α) pathway. Die weg bewandelt PEA. Dat is namelijk de wijze waarop PEA ontstekingen remt.

Studie met PEA in depressieve ratten

In deze studie werden ratten onderworpen aan 35 dagen CUMS en behandeld met PEA (2,5, 5,0 of 10 mg / kg, via de mond), en met het antidepressivum fluoxetine (Prozac) (10 mg / kg, via de mond), of met de combinatie van PEA en MK886 (1 – [(4-chloorfenyl) methyl] -3 – [(1,1-dimethylethyl) thio] -a, a-dimethyl-5- (1-methylethyl) -1 H-indool-2-propaanzuur).

PEA normaliseerde de fysiologie

De biologische ontstekingsremmende werkingen van PEA

Ten eerste: na gedragstesten werden de dieren opgeofferd en hun hippocampi werden ontleed voor daaropvolgende onderzoeken. PEA genormaliseerde gewichtstoename, suiker voorkeuren en bewegingsactiviteit in een open veld test.
Ten tweede: ook beïnvloedde het positief en niveaus van het PPARα mRNA en eiwit in de hippocampus, en het verminderde serum adrenocorticotroop hormoon (ACTH) en corticosteron (CORT) niveaus bij de ratten die onderworpen waren aan CUMS.
Vervolgens: PEA keerde de abnormale niveaus van verschillende biomarkers voor oxidatieve stress om.

Tenslotte: PEA verhoogde de concentraties van twee neurotrofe factoren in de hippocampus van door CUMS geïnduceerde ratten. Bovendien verlichtte PEA de afname in gewicht van de hippocampus.

De bovengenoemde effecten van PEA werden echter volledig of gedeeltelijk afgeschaft door MK886, een selectieve PPARa-antagonist. Op basis van deze bevindingen is de PPARα-route in de hippocampus een mogelijk doelwit van de antidepressieve effecten van PEA. Ook is dit de weg waardoor PEA leidt tot het behoud van een stabiele hypothalamus-hypofyse-bijnieras, de antioxidantafweer en resulteert in de normalisatie van neurotrofische factorniveaus in de hippocampus.

Concluderend lijkt het onderzoek de zoveelste bouwsteen die aangeeft dat PEA antidepressieve werkzaamheid heeft. Boeiend dat het zo vergelijkbaar is met het beroemde antidepressivum Prozac!

Literatuur

Li M1, Wang D1, Bi W1, Jiang ZE1, Piao R1, Yu H2. N-Palmitoylethanolamide oefent antidepressiva-achtige effecten uit bij ratten: betrokkenheid van PPARα-route in de hippocampus. J Pharmacol Exp Ther. 2019 april; 369 (1): 163-172. doi: 10.1124 / jpet.118.254524. Epub 2019 11 januari.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER