De logische keus van Palmitoylethanolamide bij migraine

0
4879

Er bestaat een verhaal over een neuroloog die alles geprobeerd had, maar de pijn bij migraine bij een van zijn patiënten nam nauwelijks af, terwijl de bijwerkingen van veel middelen haar erg slaperig maakten.

De patiënt begon een behandeling met een aanvulling die in Nederland vrijwel nieuw was, genaamd PeaPlex. PeaPlex bevat palmitoylethanolamide zonder hulpstoffen, samen met zenuwversterkende stoffen. De pijn werd stukken minder. Hoe kan dat nu? Dat is uitgezocht door een aantal wetenschappers.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech
l>

Neuroinflammatie en neuropathische pijn

P2X7-receptoren (P2X7R’s) uitgedrukt in immuun- en gliacellen spelen een cruciale rol in pathofysiologie van chronische pijnsyndromen, zoals neuropathische pijn en migraine.

P2X7R kan een grote ionporie openen, een triggeringpunt voor neuro-inflammatie en pathofysiologische ontwikkeling van de pijn in de chronische fase. Echter, de functie van P2X7Rs is weinig bestudeerd in migraine, die ook wordt gekenmerkt door een langdurige pijnstaat.

De onderzoekers onderzochten expressie en de mogelijkheid om een grote poriën van P2X7R te openen in satelliet gliacellen (SGC) in trigeminale ganglia en in muizencellen van muis- en muismuis (MMC).

Zij gebruikten de stromingscytometrie en de specifieke etikettering van mastcellen die geactiveerd werden door ATP en BzATP.

Met behulp van stromingscytometrie werd de grote porieopening permeabel voor de organische kleurstof YO-PRO-1 gedetecteerd na toediening van ATP of BZATP in zowel SGC als MMC. Deze opname werd gemedieerd door het P2X7 receptor subtype, zoals aangetoond door het remmende effect van de P2X7 antagonist A839977 en hoge activiteit van de P2X7 agonist BzATP. ATP-geïnduceerde degranulatie van meningeal mastcellen werd getoond met Toluidine Blue kleuring zowel in rat en muis MMC.

De auteurs tonen de belangrijke bijdrage van P2X7 receptoren aan ATP-gedreven activatie van trigeminale glial en meningeal mastcellen. Zij suggereren dat deze purinergische mechanismen bijdragen tot neuro-inflammatie op verschillende niveaus van het trigeminale nociceptieve systeem, wat resulteert in langdurige pijnsensibilisatie bij migraine.

Palmitoylethanamolamide, een mestcelremmer en anti-inflammatoire verbinding, is daarom een rationele keuze bij migraine.

Bronnen:

P18-BASIC SCIENCE (ANATOMIE, FYSIOLOGIE, FARMACOLOGIE, GEDRAG): RECEPTORS

PRO-NOCICEPTIVE P2X7 RECEPTOR ACTIVITEIT IN TRIGEMINALE SATELLIETEN EN MENINGEAL MAST CELLS: IMPLICATIE VOOR MIGRAINE NEUROINFLAMATIE

  1. Ishchenko1, I. Kudryavtsev1, D. Nurkhametova1, R. Giniatullina1, S. Wojciechowski1, F. Tore1, R. Giniatullin1,2

1Universiteit van Oost-Finland, A.I. Virtanen Instituut, Kuopio, Finland

2Kazan Federale Universiteit, Dept. van Fysiologie, Kazan, Rusland

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER