Palmitoylethanolamide (PEA): een natuurlijke pijnstiller

0
1366
indicaties voor toepassing van PEA

Palmitoylethanolamide (PEA): een natuurlijke pijnstiller

Veel patiënten zoeken tegenwoordig naar natuurlijke geneesmethodes. Dat geldt ook voor patiënten met ernstige pijnen. Immers pijnstillers verkrijgbaar op recept hebben veel bijwerkingen.

Paracetamol geeft bijvoorbeeld belasting van het lever metabolisme. Aspirine en vergelijkbare stoffen belasten de maag. Ook de pijnstillers voor ernstige zenuwpijnen hebben bijzonder veel bijwerkingen.

De voornaamste bijwerkingen zijn suffigheid, duizeligheid en het verlies van concentratie vermogen. Vanwege deze bijwerkingen houdt het merendeel van de patiënten na enkele weken op met het innemen van dit soort pijnstillers.

Drie groepen pijnstillers tegen zenuwpijn

Voor zenuwpijnen zijn er drie verschillende groepen pijnstillers.

  • De eerste groep zijn de antidepressiva. Als je die inneemt krijg je snel een droge mond. Je gaat onscherp zien of je krijgt problemen met plassen. Ook kun je bijzonder wazig in je hoofd worden.
  • De tweede groep bestaat uit anti-epileptische middelen. Inmiddels weten we dat je hiervan ook afhankelijk kan worden. Los daarvan hebben deze middelen negatieve effecten op het functioneren van de hersenen.
  • De derde groep van pijnstillers zijn de opiaten. Die hebben zoveel bijwerkingen dat er per jaar een groot aantal patiënten aan overlijdt.

Daarom is het begrijpelijk, dat mensen zoeken naar natuurlijke pijnstillers die dit soort bijwerkingen niet hebben.

Palmitoylethanolamide voor pijn en ontstekingen beschermt ook de zenuwen

Natuurlijke pijnstiller

Jaren geleden is mijn vakgroep gewezen op een natuurlijke pijnstiller. Deze natuurlijke stof heeft een moeilijk te onthouden naam: palmitoylethanolamide (afgekort PEA). De pijnstiller vond mijn vakgroep erg interessant. Om die reden zijn we patiënten met ernstige zenuwpijn met deze stof gaan behandelen.

De eerste resultaten waren meteen bijzonder hoopgevend. Inmiddels zijn we vele jaren verder. Over PEA zijn een groot aantal internationale artikelen geschreven. Bovendien vertellen veel patiënten dat hun pijn binnen enkele weken, na het innemen van deze PEA, vermindert zonder dat ze bijwerkingen ervaren.

We vinden dit een erg belangrijke ontdekking. We willen dan ook graag dat elke arts en elke patiënt bekend is met deze bijzondere stof. PEA komt in ons lichaam voor. Echter bij chronische pijnen en ontstekingen is er te weinig van. Vandaar dat het logisch is om dat tekort aan te vullen met PEA capsules.

PEA helpt bij 6 groepen aandoeningen

In het diagram kan je zien, dat PEA zinvol is voor 6 groepen aandoeningen:

  1. Reumatische pijnen, zoals artrose en reumatische gewrichtsaandoeningen
  2. Zenuwbeklemmingen, zoals het carpale tunnel syndroom en hernia pijnen
  3. Ontstekingen, zoals chronische laaggradige ontstekingen bij overmatig vetzucht (obesitas) en bij chronische darmaandoeningen, zoals Crohn
  4. Chronische pijnsyndromen, zoals gordelroos, fibromyalgie, whiplash
  5. Bekkenpijnen, zoals onbegrepen vagina pijnen (vulvodynia)
  6. Neuropathische pijnsyndromen zoals bij diabetes pijnen en CIAP.

Waarom vind ik het behandelen met deze natuurlijke stof zo belangrijk?

Reguliere pijnstillers: nadelen

Als arts werk ik al vele jaren met patiënten met chronische pijnklachten. Deze patiënten worden behandeld met de middelen die in onze richtlijnen beschreven zijn.
Slechts deze middelen, die door de farmaceutische industrie geproduceerd worden, zijn uitvoerig getest.

Supplementen behoren daar niet bij. Dat komt onder andere, omdat er geen patenten zijn die het gebruik van die supplementen kunnen beschermen.
Daardoor vinden we in richtlijnen eigenlijk alleen maar stoffen die afkomstig zijn van de farmaceutische bedrijven.

De laatste 10 jaar is echter gebleken dat veel van deze stoffen, die artsen inzetten om pijn te verminderen, slechts bij weinig patiënten werken.
Bijvoorbeeld: een van de meest gebruikte pijnstillers bij zenuwpijn werkt maar bij één op de vijf patiënten. De overige vier patiënten houden dus pijn als je dit middel voorschrijft.
Dat geldt voor bijna alle middelen die in de richtlijnen staan. Slechts een klein gedeelte van de patiënten wordt er mee geholpen.

Natuurlijke pijnstiller: PEA

De natuurlijke stof PEA staat niet vermeld in deze richtlijnen. Dat komt dus omdat het een supplement is en er geen grote – miljoenen kostende studies- naar gedaan zijn.
Sinds de vorige eeuw zijn er wel door academische onderzoekers en pijn wetenschappers heel veel studies gedaan naar de effecten en de veiligheid van PEA. Die studies geven vrijwel unaniem aan dat dit natuurlijk middel ons zenuwstelsel ‘reset’.
Gevolg: ontstekingen verminderen en de pijn neemt af.

Het is mijn overtuiging dat dit middel veel vaker ingezet zou moeten worden. Maar omdat PEA waarschijnlijk nooit in de richtlijnen opgenomen zal worden, is het van belang de consument te informeren.
Dat doe ik via dit blog en gelukkig zijn er met mij een aantal artsen die dit ook doen.
Ik denk dat de behandeling van chronische pijn met natuurlijke middelen zoals PEA de toekomst heeft.

Gebruik

Door middel van het driemaal daags innemen van capsules met 400 mg PEA na de maaltijd, is het het gehalte van deze stof in ons lichaam te verhogen. Het gevolg is minder pijn en minder ontstekingen.

In het algemeen merken mensen al na enkele dagen tot weken dat ze lekkerder in hun vel zitten. Dat de scherpe kantjes van de pijn verminderen. Als na 4 weken er nog niets gebeurd, is het advies meestal om dan nog 4 weken te behandelen met een dubbele dosis.

Mensen met chronische aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen en pijn merken dan ook, dat na een aantal dagen tot weken na het begin van de behandeling met PEA, het lichaam langzaam in balans komt. De pijn is minder en daarmee neemt de levenskwaliteit toe.

Het prettige aan PEA is, dat er vrijwel geen bijwerkingen zijn, en dat PEA samen met andere medicijnen en supplementen gegeven kan worden, zonder problemen.

Ten slotte

Het is wel belangrijk om te kiezen voor capsules waarvan we weten dat PEA daadwerkelijk in het bloed komt. Dat is alleen bekend van de capsules die het PEA-opt keurmerk dragen. “Opt” staat voor optimaal: deze capsules zijn volgens een patent bereid en na inname zien we dan ook dat binnen enkele uren het PEA gehalte van het bloed meetbaar stijgt. Bovendien is in Nederland alleen klinische ervaring opgebouwd met PEA-opt capsules. Dat wil zeggen dat we alleen van deze capsules zeker weten dat ze veilig en effectief zijn.

PEA-opt capsules kunnen zonder problemen ingenomen worden naast andere geneesmiddelen en supplementen. Er zijn inmiddels vele duizenden patiënten heel tevreden over. Kortom: we hopen dat meer en meer mensen van deze natuurlijke pijnstiller weet krijgen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER