PEA bij migraine

0
1477

Anders dan reguliere pijnmedicatie, is nu beschikbaar palmitoylethanolamide (PEA). PEA werkt bij pijnen en ontstekingen.

Pijn is een teken dat er iets aan de hand is in het lichaam. Een blessure, ontsteking of overbelasting kan hier de oorzaak van zijn.

Hier moet je zelf iets aan doen maar wanneer de pijn blijft en een oplossing niet voorhanden is of te lang op zich laat wachten, zijn pijnstillers een redmiddel om toch te kunnen blijven functioneren. Een alternatief voor de normale pijnmedicatie is palmitoylethanolamide.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Pijnstillers of een alternatief bij Migraine?

Pijnstillers zijn niet altijd een juiste keuze. Wanneer er structureel pijnklachten zijn die het functioneren belemmeren, grijpt men al snel naar de reguliere pijnstillers. Met de hoop op enig resultaat. Bijvoorbeeld Paracetamol, soms in combinatie met codeïne, NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen tramadol en morfine zijn veel gebruikte pijnstillers. Van alle Nederlanders geeft meer dan driekwart aan pijnstillers te gebruiken. Het meeste worden ze gebruikt bij hoofdpijn, rugpijn en gewrichtspijn.

De reguliere pijnstillers kunnen behoorlijke bijwerkingen geven. Bijvoorbeeld maag- en darmklachten. In de VS kosten deze vrij verkrijgbare pijnstillers jaarlijks het leven aan 20.000 Amerikanen.

Palmitoylethanolamide

De beste manier om de oorzaak van de pijn op te lossen is natuurlijk de natuurlijke manier. Toch kunnen we niet om een snelle pijnbestrijding heen zodat je toch kunt blijven functioneren. Naast de  reguliere pijnstillers is er nu een natuurlijke pijnstiller.

Reeds lage tijd wordt onderzoek gedaan naar de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA). Dit is de natuurlijke pijnstiller van het lichaam en speelt een belangrijke rol bij pijn en ontstekingen, die vaak samengaan.


Werking van PEA


Mestcellen zijn bij een ontstekingsreacties betrokken. Deze cellen hebben invloed op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Een van de functies van PEA is het reguleren van het functioneren van de mestcellen. Zo heeft PEA een positieve invloed op ontstekingsreacties van het lichaam. Deze kunnen leiden tot reacties en verschillende ziektebeelden, van neuropathische pijn tot migraine. PEA geeft dus een onderdrukkend effect op geactiveerde mestcellen. En heeft daarmee een pijnstillend en ontstekingsremmend effect bij bijvoorbeeld neuropathische pijn. PEA remt ook  belangrijke ontstekingsmediatoren, zoals TNF-alpha, IL1 en COX-2.

PEA kan een pijnstillende werking hebben bij rug- en herniapijn, gordelroospijn, pijn bij afklemming van zenuwen, zoals bijvoorbeeld bij het carpaal tunnelsyndroom, migraine, aangezichtspijn en pijn bij diabetes.
PEA kan makkelijk ingenomen worden samen met andere pijnstillers als dat nodig is omdat, zover bekend geen negatieve effecten op de werking van andere middelen gevonden zijn.
De afbraak van PEA gaat via intracellulaire enzymen. Aanpassingen van de dosis bij lever- of nierinsufficiëntie is vermoedelijk niet nodig. 


Dosering en verkrijgbaarheid van PEA

De dosering van PEA is de eerste 2-4 weken driemaal daags 1 capsule 400 mg. Daarna bij een goed resultaat kan tweemaal daags 1 capsule   400 mg gebruikt worden. Als de pijn terug komt kan de dosering weer worden opgevoerd naar driemaal daags 400 mg.

De eerste werking kan binnen enkele dagen tot enkele weken optreden, maar soms heeft het meer tijd nodig en komt deze pas na 6-8 weken het eerste resultaat. Wanneer na 8 weken nog geen effect is, is de stof vermoedelijk niet werkzaam en dus niet geschikt voor de betreffende patiënt en kan gestopt worden met deze therapie.

PEA is in Nederland verkrijgbaar als supplement in 400 mg capsules. Medici en deskundigen raden PEA-producten aan die gedurende geruime tijd onder hun toezicht zijn onderzocht op het gebied van functionaliteit en veiligheid en waarvan eveneens is bewezen dat na inname van een dergelijk product de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed is gestegen.

Tot nu toe zijn dit slechts PEA-producten, die als inhoud hebben gepatenteerde micro PEA.

De in Nederland geproduceerde capsules met PEA-opt keurmerk en de in Italië gefabriceerde PEA-m en PEA-um tabletten bevatten deze gepatenteerde micro-PEA.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER