De rol van PEA bij chronische ontstekingen in de hersenen

0
1927
Chronische ontstekingen in de hersenen

Een hernia kan een milde ontsteking in de hersenen doen ontstaan. Meer redenen om palmitoylethanolamide (PeaPlex) in te zetten bij hernia pijn!

Bij de 2017 EFIC (Europese Pijn specialisten congres) in Kopenhagen werd één poster gewijd aan de ontstekingsreacties in het centrale zenuwstelsel in de glia (bindweefsel in de hersenen en ruggenmerg) en de relevantie ervan voor neuropathische pijn door een hernia (ischias).

Bovendien werd benadrukt, dat deze centrale ontstekingsveranderingen geïnduceerd worden door perifere zenuwcompressie. In Nederland hebben enkele artsen alle klinische proeven in druk-neuropathische pijn beoordeeld en het natuurlijke molecuul palmitoylethanolamide bleek daarbij uiterst zinvol te zijn (bijvoorbeeld als PeaPlex capsules).

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Onderzoek naar het zenuwstelsel

Perifere zenuwletsel (PNI) kan resulteren in centrale gliale-activering en neuropathische pijn. Gezien de pivotale rol van bepaalde hersengedeelten zoals het periaqueductale grijs (PAG) en rostral ventromediale medulla (RVM) op pijn-modulatie, werd de studie ontworpen om glial-reactivatie in deze structuren te onderzoeken in twee modellen: chronische constrictie schade (CCI) model en totale zenuwtransplantatie NIT). Verder was erop gericht om te verklaren of CCL2, een chemokine geassocieerd met ruggengraat sensibilisatie, betrokken zou kunnen zijn bij supraspinale glia-neuron crosstalk.

Ratten werden onderworpen aan ischias druk. Mechanische pijn (allodynie) en thermische hyperalgesie werden gemeten één dag voor en 1, 3, 7, 14 en 21 dagen na de operatie. Vervolgens werden een reeks dieren verwerkt voor PAG en RVM immunohistochemische analyse (GFAP, OX42 en CCL2 / CCL2R) en een andere set werd gebruikt om Western blot analyse uit te voeren om immunohistochemische resultaten te bevestigen.

Resultaten

Bij druk op de grote beenzenuw zoals bij hernia voorkomt, ontstonden neuropatische pijnresponsen tot 3 weken. CCI- en NIT-ratten toonden significante vergroting van GFAP + en OX42 + gebieden in dlPAG, vlPAG en RVM in vergelijking met shams. In tegenstelling tot GFAP + werden geen significante uitzettingen van OX42 + gebieden gedetecteerd, noch in PAG of RVM na NIT in vergelijking met CCI-ratten. Tenslotte vertoonden GFAP + astrocyten immunostaining voor CCL2 terwijl OX42 +microglia immunopositieve waren voor CCR2 in zowel PAG als RVM na PNI-modellen. Immunohistochemische resultaten werden bevestigd door Western blot.

redenen van druk neuropathie pijnen
De verschillende redenen van druk neuropathie pijnen (entrapment neuropathie)

De conclusie van de onderzoekers

Schadelijke schade kan betrokken zijn bij supraspinale gliale ontstekingsreacties en kruisvorming, die bijdragen aan veranderingen in het zintuig en pijngedrag.Dit geeft weer een verdere reden voor hetgebruik van palmitoylethanolamide in ischias pijnen.

Bron:

EFIC17

P01-BASIC SCIENCE (ANATOMIE, FYSIOLOGIE, FARMACOLOGIE, GEDRAG): DIERPIJNMODELLEN

GLIEFACTIVATIE EN CCL2 VERREGELING IN BIJE PERIAQUEDUCTALE GRIJZE EN ROSTRALE VENTROMEDIËLE MEDULLA NA TOTAAL NERVE-TRANSECTIE OF CHRONISCHE CONSTRUCTIE SCHADE-INDUCING NEUROPATHIC PAIN MODEL

  1. Boadas-Vaello1,2, I. Klusáková2, I. Svíženská2, M. Joukal2, P. Dubový2

1Universitat de Girona, Departement Medische Wetenschappen, Girona- Catalonië, Spanje

2Masaryk University, Departement Anatomie-Afdeling Neuroanatomie, Brno, Tsjechië

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER