Alcohol maakt zenuwen kapot

0
707
brandende voeten en zenuwpijn

Alcohol maakt zenuwen kapot!

Te veel alcohol in het verleden en nu schrijnende voeten. Hoe kan dat?

Lever problemen zijn bekend bij alcohol

Iedereen weet wel dat veel drinken niet goed voor je is. Alcohol is in principe een stof die cellen beschadigt.
Mensen weten over het algemeen dat de levercellen alcohol niet plezierig vinden. De levercellen vinden met name alcohol onplezierig, omdat ze ook zelf de alcohol moeten afbreken uit het bloed.
Al het bloed in het lichaam stroomt uiteindelijk door de lever. Die levercellen hebben als opdracht de alcohol uit je bloed af te breken. Het is duidelijk dat ze daardoor extra gevoelig zijn voor alcohol overmaat.

Wat gebeurt er in de lever bij te veel alcohol?

Als de lever te veel alcohol krijgt te verwerken, dan gebeurt het navolgende:
• Bij te veel alcohol zwellen de levercellen eerst op.
• Daarna vervetten de cellen. Je spreekt dan van leververvetting.
• Een derde stap is dat de levercellen doodgaan en er bindweefsel voor in de plaats komt. Dat noemen we levercirrose. Dan wordt de lever een soort litteken.
Het zal duidelijk zijn dat er dan steeds minder lever functies overblijven. Als er te weinig functionerende levercellen zijn, ga je dood.

Zenuwcellen houden ook niet van alcohol

Veel minder bekend is dat ook de zenuwcellen alcohol niet fijn vinden. Ook zenuwcellen kunnen dus vergiftigd worden door alcohol. Ook in dat geval verliezen de zenuwcellen delen van hun functie. Of ze raken overprikkeld door de alcohol. In beide gevallen ontstaan er vervelende symptomen. We zullen die symptomen aan de hand van een patiënt bespreken.

Brand en doofheid aan de voeten

Een van de patiënten die ik al enkele maanden zie is een man van 55 jaar. Hij begon met drinken op de middelbare school. In het weekend ging een groepje vrienden de kroeg in. Ze dronken dan minstens 10 biertjes en een paar kopstootjes. Dat is een biertje samen met een borreltje.
Tijdens de studie sociale geografie was het ook de mode om veel met elkaar te drinken.
Zijn drinkgedrag bleef wat het was of sterker nog, hij leerde zelfs nog wat meer te drinken.
Hij ontmoette zijn aanstaande vrouw in de kroeg. Ze trouwden en een paar jaar dronk hij wat minder.

Toen hij een vaste baan kreeg op een middelbare school als aardrijkskunde leraar waren de eerste paar jaren best leuk en spannend. Hij dronk toen minder. Maar na een aantal jaren werd het een sleur. Bovendien vond zijn sectiehoofd hem maar een matige leraar. Het leven werd wat minder kleurrijk en hij dronk weer wat meer.

Toen hij 53 was, merkte hij dat zijn voeten wat doof aanvoelden. Hij gaf daar niet zoveel aandacht aan. Maar na een jaar begon hij ook last te krijgen van branderigheid in z’n voeten.
Uiteindelijk belandde hij bij de huisarts en bij de neuroloog en werden zijn zenuwen doorgemeten. Hij bleek een alcoholische polyneuropathie te hebben.

Stop met alcohol

Zowel de neuroloog als de huisarts adviseerde hem om te stoppen met alcohol. Alleen daardoor verdwijnt de polyneuropathie niet.
Zenuwen die beschadigd raken worden niet makkelijk gerepareerd. De doofheid aan de voeten is een teken van beschadiging van de lange zenuwen. De brandende pijn is een teken van langdurige overprikkeling van de pijnzenuwen.

Behandeling van de pijn aan de voeten

Hij had van de huisarts al verschillende pijnstillers gekregen. Het probleem daarbij was, dat hij daarna sliep als een roos en ‘s ochtends suf was. Op school kon hij niet meer flexibel reageren in nieuwe situaties. Hij voelde zich ook een beetje als een zombie. Hij vroeg aan zijn huisarts of er geen andere oplossingen waren. Zijn huisarts wist dat ik met natuurlijke middelen werk.

PEA brandende voeten
Behandeling van pijn aan de voeten met palmitoylethanolamide

Belangrijke eigenschappen van palmitoylethanolamide

We zijn begonnen met het natuurlijke pijnstillende supplement palmitoylethanolamide (PEA).
• Die stof brengt niet alleen de zenuwen tot rust.
• De stof is ook een ontstekingsremmer. En door de alcohol zijn er lichte ontstekingen in de zenuwen ontstaan. Daarom noemt men de aandoening ook wel eens alcohol neuritis. Neuritis komt van “Neur” dat betekent Zenuw en “Itis”dat betekent ontsteking.
• Als derde belangrijke eigenschap van deze lichaamseigen stof wordt de zenuwregeneratie genoemd. Er zijn aanleidingen om te denken dat deze stof niet alleen een pijnstiller en ontstekingsremmer is, maar ook de zenuw in haar functioneren ondersteunt. Zenuwregeneratie is alleen een ontzettend langdurig proces. Een zenuw bij een volwassen gezonde 20-jarige man regenereert met ongeveer een millimeter per dag. Als er dus een zenuw aangetast is van een meter lang, bijvoorbeeld in de zenuw die vanuit je rug naar je been gaat, duurt het dus maanden en maanden voordat de zenuw hersteld is.

Mijn advies

Ik adviseer de patiënten altijd het volgende: kijk eerst of de pijn reageert op PEA. Als dat het geval is heb je meer vertrouwen in de langdurige therapie. Wil je de zenuw helpen met zijn herstel, dan moet je dit supplement tenminste zes maanden gebruiken in een dosering van driemaal daags een capsule na de maaltijd.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER