Axonaal of demyeliniserend? Wat is neuropathie?

0
666

Axonaal of demyeliniserend? Wat is neuropathie?

Veel mensen vragen mij, wat is nu eigenlijk een neuropathie? En wat betekent ‘axonaal’ en ‘demyeliniserend’. Want daar had de neuroloog het over.
Axonaal of demyeliniserend? Woorden uit een toverboekje? Nee, termen die passen bij hoe de neuroloog kijkt naar de functiestoornis door een neuropathie.

De taal van de neuroloog

Even een uitstapje naar de taal van de neuroloog. Bij een polyneuropathie is het voor de neuroloog een belangrijke vraag of de neuropathie ontstaan is door een beschadiging op axonaal niveau of dat de neuropathie demyeliniserend is. Wat betekent dat?

Wat betekent Axonaal?

Axonaal betekent dat er een beschadiging is of een stoornis in functie van de lange uitlopers van de zenuwcellen. Die uitlopers heten namelijk de axonen. Deze neuropathie heeft meestal een sok of handschoenvorm en is dus sensibel (gevoel is minder), de reflexen aan voet of hand zijn verdwenen.

De meeste neuropathieën zijn axonaal. Als je je realiseert hoe enorm lang dat axon is ten opzichte van het kleine cellichaam van de zenuwcel, is het behoorlijk indrukwekkend dat het merendeel van die axonen in ons lijf goed werkt! Een heel klein cellichaampje in het ruggenmerg, een fractie van een millimeter en een uitloper naar de grote teen van 1 meter! (Als je lange benen hebt).

Wat betekent Demyeliniserend?

Demyeliniserend wil zeggen dat er een beschadiging en/of een functiestoornis is van de beschermlaag om het axon heen. Die laag is opgebouwd uit een eiwitachtige stof, het myeline. Als daar een deel kapot van gaat, heet dat demyelinisatie. Deze neuropathie is gemengd, het gevoel is minder en de spierkracht ook, de reflexen zijn over het geheel veel minder of opgeheven.

Neuropathie – axonaal of demyeliniserend ?

Onderzoek door de neuroloog

Gewoonlijk maakt de neuroloog dit onderscheid met behulp van het zogenaamde elektrofysiologisch onderzoek. Daarbij wordt de elektrische geleiding van arm- en beenzenuwen gemeten voor de bepaling van verder aanvullende onderzoek en dat ook helpt om de diagnose rond te krijgen. Dan weet de neuroloog ook beter of er behandelingsmogelijkheden zijn.

En nu is de grote vraag, hoe komt de gedachte om je teen te laten bewegen nu uiteindelijk aan in de grote teen zelf. We zullen dat proces van zenuwgeleiding hier beschrijven.

Daarvoor moeten we uitleggen wat precies een gemyeliniseerde zenuwvezel is, en hoe de elektriciteit langs die zenuwvezel van hersenen naar de teen kan komen. Dat gaat via de sprongsgewijze zenuwgeleiding. En dat zullen we uitleggen. Hou je vast, het is wat ingewikkeld!

Ik zal in een aantal artikeltjes het volgende uitleggen voor mijn patiënten:

1. Wat is een gemyeliniseerde zenuwvezel nu precies?
2. Het ontstaan van de membraanpotentiaal
3. Stuk gaan van de isolatie van de zenuw: het geleidingsblok

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER