Brandende voeten bij dunne vezel neuropathie

0
9457
voetpijn

Brandende voeten door dunne vezel neuropathie; voor veel mensen een ramp want velen geloven je niet. Evenmin is dunne vezel neuropathie als ziekte bekend. Ook veel dokters weten over deze eigenaardige aandoening van de dunne vezels niet het fijne.

Dunne zenuwvezels

In onze huid bevinden zich zenuwvezels. De meeste van deze zenuwvezels zijn vrij dik en worden dan ook wel ‘dikke vezels’ genoemd. De functie van de dikke vezels kan door de neuroloog gemakkelijk gemeten worden door middel van een zogenaamd EMG.
De functie van de dunne vezel is echter niet te meten met het EMG.
Dat maakt het ook zo moeilijk meetbaar als je een aandoening hebt aan de dunne vezels. Stoornissen daaraan kunnen eigenlijk alleen waargenomen worden via microscopisch onderzoek van een huid biopt. Bij een huidbiopt wordt er een heel klein stukje huid uit de huid van het onderbeen ‘gestanst’, waarna dat stukje huid wordt onderzocht onder de microscoop waarbij het aantal vezels wordt geteld. Als er te weinig vezels zijn spreken we van een dunne vezel neuropathie.

De oorzaak van dunne vezel neuropathie

De oorzaak van een dunne vezel neuropathie is meestal onbekend. Dunne vezel neuropathie kan ook voorkomen bij zeldzame ziektes, zoals de sarcoïdose. Ook bij suikerziekte kan een neuropathie van de dunne vezels voorkomen.
Wat ook de oorzaak van de dunne vezel neuropathie is; het effect is altijd hetzelfde: je hebt last van brandende, prikkelende, tintelende of pijnlijke voeten. Daardoor slaap je ook moeilijk in, word je ’s nachts vaak wakker, raak je uitgeput, waardoor je de pijn nog meer voelt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Aan de oorzaak van dunne vezel neuropathie is helaas niets te doen. Maar aan de gevolgen gelukkig wel.

De behandeling van pijnlijke voeten en voetenbrand door middel van een natuurlijke pijnstiller

brandende-voeten-bij-dunne-vezel-neuropathie
PEA: een natuurlijke zenuwbeschermende stof

Door middel van het innemen van capsules met de natuurlijke pijnstillende stof palmitoylethanolamide kunnen de dunne vezels tot rust gebracht worden. Dat wil zeggen dat ze niet meer spontaan pijn signalen afgeven, waardoor de branderige pijn, het prikkelen en het tintelen in de voeten af kan nemen. Daarvoor moet je wel voldoende van die pijnstillende en tevens ontstekingsremmende stof in het bloed krijgen. Daarom is het van groot belang om voor de juiste capsules te kiezen: alleen van de capsules met het PEA-opt keurmerk is momenteel bekend dat het meetbare gehalte van PEA in ons lichaam ook daadwerkelijk stijgt, nadat de capsules zijn ingenomen.

Over het belang om de juiste capsules in te nemen schrijft ook de hoogleraar en PEA expert, professor Hesselink, voortdurend in zijn publicaties. De beste dosis om mee te beginnen is 3 maal daags 400 mg.

Ook zijn de dunne zenuwvezels tot rust te brengen via het aanbrengen van vetachtige crème die eveneens PEA bevat. In het algemeen is het handig om die crème in ieder geval voor het slapengaan op de voeten te smeren en het kan ook verstandig zijn om voor het slapengaan nog een extra capsule met palmitoylethanolamide in te nemen. Zo kunnen de dunne vezels zowel van buiten als van binnenuit tot rust gebracht worden door deze natuurlijke pijnstillende stof.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Aanbeveling voor keuze PEA product

PEA-producten die door dokters en deskundigen worden aangeraden zijn die producten, die gedurende geruime tijd onder supervisie van medici zijn getest. Deze producten zijn getest op werkzaamheid en veiligheid. Ook is van deze PEA producten aangetoond, dat ze na inname de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed verhogen.

Tot nu toe wordt enkel bij PEA producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten aan die voorwaarde voldaan.

Producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten zijn de Nederlandse PEA-opt capsules en de Italiaanse PEA-m en PEA-um tabletten.


Literatuur over PEA

Keppel Hesselink, JM (2012) New Targets in Pain, Non-Neuronal Cells, and the Role of Palmitoylethanolamide.  Open Pain Journal 2012, 5: 12-23

Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome. J Pain Res. 2015 Oct 23;8:729-34. doi: 10.2147/JPR.S93106.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER