Brandende voeten en zenuwpijn

0
25114
Behandeling met PeaPlex capsules en Vitamine D

Zenuwpijn? Een bijzonder lastige en gemene pijn! Ook bij brandende voeten.

Zenuwpijn kan voorkomen bij alle aandoeningen, waarbij zenuwen beschadigd worden. Dat zijn dus veel aandoeningen. Zenuwpijn kan voorkomen in het hoofd, maar zenuwpijn kan ook voorkomen in de voeten. Zenuwpijn kan ontstaan omdat zenuwen onder druk komen te staan. Zenuwpijn kan ook ontstaan omdat de stofwisseling van zenuwen gestoord wordt.

Zenuwpijn in het hoofd en in de voeten

Zenuwpijn in het hoofd? Ja dat bestaat ook, bijvoorbeeld bij aangezichtspijn. Aangezichtspijn is typisch een vorm van zenuwpijn in het hoofd. Meestal is er een speciale zenuw aangetast, die de 5de hersenzenuw genoemd wordt, ook wel de nervus trigeminus. Daarom wordt aangezichtspijn ook wel trigeminus neuralgie genoemd. Een neuralgie is een medische term voor zenuwpijn.

Zenuwpijn in de voeten? Ook dat komt voor. Vooral patiënten met suikerziekte kennen die pijn goed. Bij suikerziekte wordt namelijk de stofwisseling van de zenuwen gestoord. Daardoor ontstaan ook stoornissen in het functioneren en dat leidt tot pijn, branderigheid, tintelen en prikkelen in de voeten.

Brandende voeten door druk op de zenuw

Een andere oorzaak van zenuwpijn in de voeten ontstaat als er een zenuw onder druk komt te staan. Die druk kan ontstaan door beknelling van de zenuw in de voet. De meest bekende zenuwbeknelling in de voet is het tarsale tunnel syndroom. Dat is hetzelfde als het carpale tunnel syndroom, maar dan in de voet. Die zenuwpijn in de voet ontstaat omdat de zenuw die naar de voet gaat rond de enkel afgekneld wordt. Een van de oorzaken daarvan is bijvoorbeeld een regelmatige verzwikking in de enkel waardoor de zenuw steeds maar uitgerekt wordt.

Als je eenmaal zenuwpijn in je voet hebt, wordt het lopen lastig, maar het slapen ook. Een aantal mensen geeft namelijk aan dat ze heel moeilijk inslapen en ook moeilijk doorslapen doordat de voeten in bed gloeien en omdat er steken door de voeten schieten.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Zenuwpijn behandelen met de natuurlijke pijnstiller en zenuwbeschermer palmitoylethanolamide (PEA)

Afbeelding-PEA beschermt zenuwcellen en vermindert pijn en brand in voeten.
Veel mensen met zenuwpijn in de voet zijn blij met de tip die ze gekregen hebben om de natuurlijke pijnstiller en zenuwbeschermende stof palmitoylethanolamide (PEA) te gebruiken. Meestal wordt aanbevolen om driemaal daags één capsule van 400 mg na de maaltijd een te nemen. Veel mensen merken verlichting van de pijn en van de branderigheid in de voeten na enkele weken. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om bij onvoldoende resultaat na een maand de dosis te verdubbelen.

Aanbeveling voor keuze PEA product

Experts en artsen adviseren PEA capsules, die zowel langdurig onder leiding van artsen onderzocht zijn naar veiligheid en werkzaamheid als waarvan aangetoond is dat ze na inname de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed verhogen.

Dat geldt vooralsnog uitsluitend voor PEA producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten.

Gepatenteerde micro-PEA zit in de in Nederland geproduceerde PEA capsules, die het PEA-opt keurmerk dragen, en in de Italiaanse PEA tabletten die PEA-um of PEA-m bevatten.


Literatuur

Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome.  J Pain Res. 2015 Oct 23;8:729-34. doi: 10.2147/JPR.S93106.

Keppel Hesselink JMK, Kopsky DJ, Witkamp RF. Palmitoylethanolamide (PEA)-‘promiscuous’ anti-inflammatory and analgesic molecule at the interface between nutrition and pharma , Pharma Nutrition(2013), http://dx.doi.org/10.1016/ j.phanu.2013.11.127

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER