Ischias en de grote beenzenuw

1
8792
voeten neuropathie

Bijna iedereen kent de term ischias. Die naam is afkomstig van ‘ischiadicus’, de naam van de grote of lange beenzenuw. Deze ‘nervus ischiadicus’ loopt van onder in de rug, waar de zenuw uit het ruggenmerg komt, via de wervelgaten het lichaam in en loopt door tot in de tenen. De grote beenzenuw is daarmee de langste zenuw in ons lichaam. Je moet beseffen dat elke zenuw in deze zenuwbaan van top tot teen, dus van de rug tot in de teen, bestaat uit een enkele zenuwcel. De grote beenzenuw bestaat dus uit heel veel parallel aan elkaar lopende zenuwcellen.

beenzenuw-de-ischiaszenuw

Verloop van de grote beenzenuw, de ischiaszenuw

Waarom is dat belangrijk om te weten? Omdat zenuwcellen heel gevoelig zijn voor beschadigingen, juist omdat ze zo lang en fragiel zijn. Een van de meest voorkomende beschadigingen van de lange beenzenuw is de hernia. Bij een hernia puilt een van de tussenwervelschijven uit tussen de ruggenwervels en drukt dan op de lange beenzenuw. Die zenuw kan geen druk hebben, waardoor de zenuwvezels geïrriteerd raken. Juist omdat deze zenuwcellen in die grote zenuw zo kwetsbaar zijn, krijg je bij een hernia snel problemen. Wat zijn dat voor problemen?

verlamming-voet-pijnverminderen

Bij beschadigingen van de ischias zenuw kunnen verlammingen in de voet ontstaan

Ischias: de hernia in de rug levert problemen op!

Er puilt een hernia uit en gaat op de ischias zenuw drukken. Het gevolg is dat zenuwen geïrriteerd worden door de verhoogde druk en gaan ontsteken. Door die lokale ontsteking zwelt de zenuw op. Helaas is er door de druk van de hernia geen plaats om op te zwellen. Wat dan? Dan kan er alleen maar een nog hogere druk in de zenuw ontstaan en daardoor nog meer irritatie. Bovendien kunnen geïrriteerde zenuwcellen steeds minder van het beschermende weefselhormoon palmitoylethanolamide maken. Door een afname van palmitoylethanolamide in de geïrriteerde zenuw, neemt de pijn nog verder toe; net zoals de ontsteking toeneemt. Het lichaam heeft met palmitoylethanolamide een eigen stof die balansbrengend is bij zenuwproblemen. Die stof daalt nu echter in concentratie. Bij ischias neemt dus de palmitoylethanolamide productie in de zenuwen en de bindweefsels rond de zenuwen door de chronische irritatie af, hetgeen kan samenhangen met toename van de klachten.

Ischias pijn: een nare neuralgische pijn

Ischias pijnen zijn zenuwpijnen, ook wel neuralgische pijnen genoemd. De zenuw zelf is geïrriteerd en gaat pijnsignalen afgeven. Daardoor wordt de meeste pijn in het traject van de zenuw gevoeld. Vaak voel je dan ook gemene, schietende en stekende pijnen vanuit je been helemaal via je kuit tot in de voet. Vaak zelfs tot in de tenen. Soms kan de meeste pijn in de grote teen zitten, soms in de kleine teen. Dat is voor een neuroloog een indicatie waar de hernia precies zit. Bij pijn in de grote teen zit de hernia meestal net iets hoger in de rug dan bij pijn in de kleine teen.

Bij een hernia met ischias zenuw beschadiging kan er vooral in de voet en de grote teen veel pijn optreden

Andere kenmerken van ischias

Een kenmerk van ischias of herniapijn is vaak ook het hebben van meer pijn in de voet dan pijn in de rug, daar waar de hernia zit. Sterker nog, als de meeste pijn in de rug zit, is er juist meestal geen sprake van een ischias of een hernia. Dan is er eerder pijn door artrose van de wervels in de rug. Artrose van de ruggenwervels geeft inderdaad eerder een zeurende pijn in de onderrug, terwijl zenuwpijn veel gemener, stekender en uitstralend is. Natuurlijk kan de grote beenzenuw ook gepest worden op andere niveaus en plaatsen dan in de rug alleen en door een hernia alleen. Een hernia is echter wel de meest voorkomende oorzaak van ischiaspijnen. Soms hebben mensen een geprikkelde zenuw door andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een Bakerse cyste in de knieholte. Dat is een zwelling van een structuur, die dan in de knieholte op de zenuw kan drukken. Ook dan kun je uitstralende pijnen naar de voet voelen. Uiteindelijk kan er dan ook nog druk op een zenuw ontstaan in de voet zelf, bijvoorbeeld door het tarsale tunnel syndroom. Dan wordt de zenuw beklemd in de enkel en de uitstralende pijn is in de voet of de voetzool.

beenzenuw-onderbeen

Verloop van de grote beenzenuw in het onderbeen
Zo zijn er veel zenuwbeklemmingen in het been in het verloop van de ischias zenuw, waarvan een klassieke hernia het meest voorkomend is.

stoornissen-ischias-zenuw-beschadiging

Stoornissen in het gevoel na een ischias zenuw beschadiging

PEA de natuurlijke oplossing

Er worden verschillende vormen Palmitoylethanolamide (PEA) verkocht. Deze stof PEA (palmitoylethanoamide) is een lichaamseigen stof, die geen bijwerkingen heeft. De stof is inmiddels ook in Nederland te krijgen. PEA is naast een mestcel stabilisator ook een pijnstillende stof bij neurogene of neuropathische pijnen.
Aanwijzing: er bestaat voorkeur voor een PEA product met het PEA-opt vignet, bijvoorbeeld PeaPlex en wel omdat bij preparaten zonder dat vignet nergens overtuigend bewijs is gevonden over de zuiverheid.

 

DELEN

1 REACTIE

  1. Ik draag een steunkous/op advies van neurolog/ In de avond terugkerende irrietatie in linker voet….
    Elke dag maar weer…heb knie operatie gehad..is er een zenuw beschadiging….
    Diverse functies in linker been werken niet 100% meer, grote pees teen naar enkel, enkel zelf…knie ook nog niet 100% genezen) operatie 8 mnd geleden)

LAAT EEN REACTIE ACHTER