Neuralgie en Neuritis: Een geval van alcoholische neuropathie

0
3655

Neuritis is een oude term voor veel aandoeningen van het perifere zenuwstelsel. De meeste van deze aandoeningen zouden we nu als neuropathie diagnosticeren en benoemen.

Een voorbeeld van een pijnlijke neuropathie wordt beschreven in het geval hieronder. Tegenwoordig stellen wij de patiënt voor om, in zo’n geval van pijnlijke neuropathie, te stoppen met drinken en te beginnen met PeaPlex. PeaPlex is een natuurlijke behandeling van neuropathie op basis van vegetarische capsules, gevuld met 400 mg van de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer palmitoylethanolamide, samen met lage en fysiologische doses van geselecteerde vitaminen B, om de werkzaamheid te verbeteren en het zenuwstelsel te ondersteunen.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech
>

Het is van groot belang om in oude handboeken te lezen hoe artsen neuropathie behandelden in de oudheid, een eeuw geleden. Hier een verbatim gedeelte uit het boek ‘Case histories in neurologie’.

De term ‘het perifere zenuwstelsel’

De uitdrukking “perifere zenuwstelsel” moet worden beschouwd eerder als een klinische terminologie dan als een verklaring van pijn via deanatomische structuur. De term wordt gewoonlijk gebruikt om te definiëren dat gedeelte van het zenuwstelsel dat buiten ruggenmerg en hersenen ligt.

De term “perifere zenuw” is daarom een van de klinische gemak in plaats van een van de anatomische nauwkeurigheid.

Algemene Symptomatologie van de alcoholische neuritis

Voor zover de perifere zenuwen gemengd zijn, verwijzen de symptomen naar motorisch en sensorisch, een belangrijk diagnostisch onderscheid is tussen perifere en bepaalde centrale letsels. Zowel beweging als sensatie zijn betrokken bij letsels van de perifere zenuw.

Gevalsbeschrijving van een alcoholische neuropathie

Geval 1. N., een getrouwde vrouw van zesentwintig. Een jaar eerder begon ze problemen met haar buik te hebben. Het was moeilijk voor haar om voedsel binnen te houden. Zij dronk veel: wijn, whisky en cocktails.

Vier weken voordat ze gezien werd, kon ze alleen nog maar in bed liggen. Ze beweerde dat ze vijf of zes weken geen alcohol had gehad. Ze was aan het braken. Enkele dagen eerder had ze een voorbijgaande diplopie (dubbel zien) met wat vervaging van de visie, maar zonder hoofdpijn. Vier dagen had ze pijn en gevoelloosheid opgemerkt,vooral van de benen, zich echter in zekere mate uitbreiden de armen.

Het onderzoek vertoonde normale reflexen en geen hersen zenuw verlammingen. In de armen was er enige pijn op diepe druk over de musculospirale zenuwen. Haar handen voelden zich verdoofd, maar objectief was er geen stoornis. In de hand knijpen ging goed. De buik was pijnlijk op algemene druk.

Er was geen buikreflex. De lever was niet merkbaar vergroot. In de benen was iovallende gevoeligheid over de voorste crurale en sciatic zenuwen, met waarschijnlijke vermindering van sensatie in de benen en duidelijke disturbance van het gevoel van positie in de tenen. De kniereflexen waren verdwenen; er was geen clonus, Achilles of plantarreflex.

Flexie van de enkel was onvolmaakt, de benen waren zwak. Er was geen sphincter verstoring.

Diagnose alcoholische neuritis

Gezien de geschiedenis van alcoholische dranken en de begeleidende symptomen, dit geval is ongetwijfeld een van algemene neuritis als gevolg van alcohol. Ten gunste van deze diagnose is de zwakte en gevoeligheid over de zenuwstammen samen met lichte objectieve maar overheersende subjectieve stoornis van sensatie zonder verstoring van de pupillaire reactie of in de controle van de sfincters. De verloren diepe reflexen zijn te verklaren

door een onder breking van de reflexboog door letsel aan de gemengde zenuw. Ook voor de diagnose van neuritis is de algemene spierzwakte; gebrek aan geheugen en transient diplopia niet in strijd met die diagnose.

Prognose en Behandeling alcoholische neuritis

Onthouding van alcohol, samen met ondersteunende en algemene hygiënische behandeling, gecombineerd met strychnia en massage in de latere fasen, dat resulteert meeestal in genezing. Als verwaarloosd, kan de verlamming compleet worden, contracturen kunnen ontwikkelen tijdens convalescentie, en in bepaalde ernstige gevallen een vaste motor defecten kunnen blijven door de retrograde degeneratie van de zenuwcellen.

Bron:

Gevallestudies in de neurologie: een selectie van geschiedenissen die de diagnose, behandeling en post mortem bevindingen in zenuwziekte door Dr. E.W. Taylor (1866-1932) opstellen. Boston: W. M. Leonard, 1911

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER