Neuropathie

0
3173
Acute jicht is een ontsteking

Een neuropathie is behoorlijk vervelend. Het woord neuropathie betekent letterlijk een ziekte van een zenuw. “Neuron” is zenuw en apathie komt van “pathos” dat ziekte betekent. Het woord geeft dus niet de oorzaak aan. Er kunnen namelijk veel oorzaken zijn voor een ziekte van de zenuw. Als er meer dan een zenuw is aangedaan wordt ook wel het woord polyneuropathie gebruikt. “Poly” betekent veel. Dus polyneuropathie is een ziekte van meer zenuwen.

Neuropathie door diabetes

Een van de meest voorkomende ziekte die een neuropathie veroorzaakt is suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. Diabetes verstoort de balans in het bloed, waardoor de zenuw wordt gestoord in de werking. Die stoornis kan voorkomen in de gevoelszenuwen. Je kunt dan bijvoorbeeld dove gevoelens ervaren aan de voeten of aan de bewegingszenuwen. In dat geval worden je spieren zwakker. Ook kan de aandoening een negatieve invloed hebben op de pijnzenuwen. Dan ga je pijn voelen bijvoorbeeld aan de voeten. Dit is meestal een soort brandende pijn. Bij diabetes kan het feit dat de voeten dood aanvoelen een groot probleem worden. Je kunt dan namelijk geen verwondingen voelen, waardoor wondjes ongemerkt kunnen ontstaan. Daarom wordt voor diabetes patiënten met neuropathie altijd gewezen op het grote belang van een behandeling van de voeten door een pedicure.

Verschillende zenuwen aangedaan

Omdat bij neuropathie en polyneuropathie dus de functie van zenuwen gestoord is, kun je allerlei verschillende symptomen ervaren. Het hangt er hierbij vanaf welke zenuw of zenuwen aangedaan zijn.

beschadigingen-zenuwen

Bij neuropathie ontstaan er beschadigingen aan de zenuwen

Als vooral de pijnzenuwen aangedaan zijn, spreekt men ook wel van zenuwpijn of neuralgie. Bij een neuropathie kun je pijn hebben in een gebied waar een zenuw heen loopt, bijvoorbeeld aangezichtspijn of in meerdere delen van het lichaam, als het om een polyneuropathie gaat. Bij de meeste polyneuropathie vormen heb je het meeste last van de voeten. Als dan bijvoorbeeld ook de gevoelszenuwen aangetast zijn, heb je geen gevoel meer in je voeten of juist hele merkwaardige gevoelens. Zo kan het bijvoorbeeld voelen alsof je op watten loopt of er een sok dubbel zit in de schoen. Als de bewegingszenuwen naar de voet aangedaan zijn, kan een klapvoet ontstaan. Dan struikel je over van alles en loop je als een soort ooievaar om niet over je eigen voeten te struikelen. Neuropathie kan dus allerlei nare symptomen geven, van aangezichtspijn tot en met pijn in een hand, bijvoorbeeld bij het carpale tunnel syndroom. Dan gaat de hele hand tintelen, waarbij de pijn vooral ‘s nachts het ergst is. De pijn bij deze neuropathie kan zelfs opstijgen tot in de schouder. Een neuropathie van een kleine oogspier, om eens een hele andere kant te belichten, kan aanleiding geven tot een scheel oog aan een kant. Dit komt doordat de oogspier daardoor niet goed meer werkt.

stoornissen-ischias-zenuw-beschadiging

Bij neuropathie kan er een gevoelsstoornis optreden

Bij veel vormen van neuropathie ontstaat er dus een ziekelijke, een pathologische, staat van de zenuw. Bijvoorbeeld bij druk. Als er druk op de zenuw optreedt, zoals bij het carpale tunnel syndroom, ontstaat een neuropathie van een van de handzenuwen, de nervus medianus. Die zenuw loopt aan de handpalmzijde en als op die zenuw druk komt te staan veroorzaakt die druk een langzaam erger wordende zenuwontsteking. Bij dat soort stress op de zenuw kan de zenuw niet meer goed functioneren en ook niet meer goed de stofwisseling reguleren. Een van de belangrijke beschermende moleculen, het palmitoylethanolamide, kan dan ook niet meer voor eigen bescherming door de zenuw aangemaakt worden. Als gevolg daarvan neemt de irritatie en de zwelling van de zenuw toe, waardoor er nog meer pijn ontstaat. Een vicieuze cirkel is geboren. Deze vicieuze cirkel kan ook ontstaan bij diabetische neuropathie. Door de stoornis van de suikerstofwisseling raken de zenuwen gestrest en ook dan neemt de productie van het beschermend en ontstekingsremmend zenuwmolecuul palmitoylethanolamide af. Door de toenemende stress van de suiker in het bloed op de zenuw worden de klachten langzaam erger. Het is bij diabetes dan ook enorm belangrijk om een goede instelling van de suiker te hebben.

De conclusie over neuropathie

Neuropathie kan dus ontstaan door allerlei aandoeningen en kan allerlei verschillende symptomen geven. Van een scheel oog bij neuropathie van een oogzenuw tot en met dove voeten bij een neuropathie van de zenuwen naar de voeten. Ook kunnen spieren verslappen en verlammingen optreden. Of er nu een zenuw of meerdere zenuwen aangedaan zijn, neuropathie en polyneuropathie zijn erg vervelende aandoeningen.

neuropathie-verlamming

Bij neuropathie kunnen ook motorische zenuwen aangedaan zijn met als gevolg verlammingen

PEA de natuurlijke oplossing

Er worden verschillende vormen Palmitoylethanolamide (PEA) verkocht. Deze stof PEA (palmitoylethanoamide) is een lichaamseigen stof, die geen bijwerkingen heeft. De stof is inmiddels ook in Nederland te krijgen. PEA is naast een mestcel stabilisator ook een pijnstillende stof bij neurogene of neuropathische pijnen.
Aanwijzing: er bestaat voorkeur voor een PEA product met het PEA-opt vignet en wel omdat bij preparaten zonder dat vignet nergens overtuigend bewijs is gevonden over de zuiverheid.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER