Onderzoek naar Ischias: veroorzaakt dit een hersenontsteking?

0
958

In bepaalde wetenschappelijke studies staat dat er chronische ontstekingen in de hersenen ontstaan. Als reactie op neuropathische pijn na hernia pijn. Als dat zo is, is dat een dubbele reden is een logica om palmitoylethanolamide in te zetten.

Chronische pijn veroorzaakt secundaire hersenontsteking

Een hernia kan een milde ontsteking in de hersenen doen ontstaan. Dus meer redenen om palmitoylethanolamide (PeaPlex) in te zetten bij hernia pijn!

Tijdens het Europese Pijn specialisten congre in Kopenhagen in 2017 werd één poster gewijd aan de ontstekingsreacties in het centrale zenuwstelsel in de glia (bindweefsel in de hersenen en ruggenmerg). En de relevantie ervan voor neuropathische pijn door een hernia (ischias).

Bovendien benadrukte de auteur dat deze centrale ontstekingsveranderingen veroorzaakt worden door perifere zenuwcompressie.

In Nederland hebben enkele artsen alle klinische proeven in druk-neuropathische pijn beoordeeld.  Het natuurlijke molecuul palmitoylethanolamide bleek daarbij uiterst zinvol te zijn (bijvoorbeeld als PeaPlex capsules).

Perifere zenuwletsel kan resulteren in centrale gliale- activering en neuropathische pijn. Gezien de belangrijke rol van bepaalde hersengedeelten zoals het periaqueductale grijs (PAG) en rostral ventromediale medulla (RVM) op pijn-modulatie, werd de studie ontworpen om glia-reactivatie in deze structuren te onderzoeken in twee modellen:

  • chronische constrictie schade (CCI) model en
  • totale zenuwtransplantatie NIT).

Onderzoek naar ischias druk bij ratten

Ratten werden onderworpen aan ischias druk. Mechanische pijn (allodynie) en thermische hyperalgesie werden gemeten één dag voor en 1, 3, 7, 14 en 21 dagen na de operatie.

Aanbeveling voor keuze PEA product

Experts en artsen adviseren PEA capsules, die zowel langdurig onder leiding van artsen onderzocht zijn naar veiligheid en werkzaamheid als waarvan aangetoond is dat ze na inname de meetbare hoeveelheid PEA in het bloed verhogen. Dat geldt vooralsnog uitsluitend voor PEA producten die gepatenteerde micro-PEA bevatten. Gepatenteerde micro-PEA zit in de in Nederland geproduceerde PEA capsules, die het PEA-opt keurmerk dragen, en in de Italiaanse PEA tabletten die PEA-um of PEA-m bevatten.

Resultaten van het onderzoek

Bij druk op de grote beenzenuw zoals bij hernia voorkomt, ontstonden neuropatische pijnresponsen.

Voor de insider: CCI- en NIT-ratten toonden significante vergroting van GFAP + en OX42 + gebieden in dlPAG, vlPAG en RVM in vergelijking met shams. In tegenstelling tot GFAP + werden geen significante uitzettingen van OX42 + gebieden gedetecteerd, noch in PAG of RVM na NIT in vergelijking met CCI-ratten.

Tenslotte vertoonden GFAP + astrocyten immunostaining voor CCL2 terwijl OX42 + microglia immunopositieve waren voor CCR2 in zowel PAG als RVM na PNI-modellen. Immunohistochemische resultaten werden bevestigd door Western blot.

Conclusie naar aanleiding van het onderzoek

De conclusie van de onderzoekers was: zenuwbeklemming geeft milde chronische hersenontstekingsreacties. Dit is weer een duidelijke reden voor het gebruik van palmitoylethanolamide bij ischias pijnen.

Literatuur

EFIC 2017 Poster: P01-BASIC SCIENCE (ANATOMIE, FYSIOLOGIE, FARMACOLOGIE, GEDRAG): DIERPIJNMODELLEN.

P. Boadas-Vaello, I. Klusáková, I. Svíženská, M. Joukal, P. Dubový
Universitat de Girona, Departement Medische Wetenschappen, Girona- Catalonië, Spanje. Samenvatting poster 306: GLIEFACTIVATIE EN CCL2 VERREGELING IN BIJE PERIAQUEDUCTALE GRIJZE EN ROSTRALE VENTROMEDIËLE MEDULLA NA TOTAAL NERVE-TRANSECTIE OF CHRONISCHE CONSTRUCTIE SCHADE-INDUCING NEUROPATHIC PAIN MODEL

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER