Pijnlijke voeten

0
4049
voetpijn
Brandende voeten kunnen een erg vervelende sensatie geven.

Pijnlijke voeten, voetklachten en voet pijn komen zeer vaak voor. Naar schatting heeft 75% van de bevolking wel eens voetproblemen. De voet is een ingenieuze structuur met 26 beentjes en 33 gewrichten, omgeven door een web van spierweefsel en vele zenuwen. Met iedere stap wordt een kracht van 2 à 3 keer het lichaamsgewicht op de voeten en enkels uitgeoefend, op alle weke delen, inclusief de zenuwen. We nemen gemiddeld zo’n 8000 stappen per dag, dus het is vrij logisch dat iedereen wel eens voetklachten heeft.Voet-pijn-pijnverminderen

Voet pijn: de voet bevat 33 gewrichten en 26 botjes!

Oorzaken van pijnlijke voeten: ontstekingen en leeftijd

Pijnlijke voeten kunnen door vele oorzaken ontstaan. Een belangrijke oorzaak zijn de ontstekingen van de zenuwen. Bij uiteenlopende voetaandoeningen is dat het geval, zoals beklemming van voetzenuwen: bijvoorbeeld bij het tarsale tunnel syndroom en het Mortonse neurinoom. Ook doorgezakte voorvoeten, artrose van de enkel en teengewrichten, jicht en allerlei vormen van neuropathieën kunnen voet pijn veroorzaken, bijvoorbeeld bij tekorten aan vitamines B. Verder is leeftijd een belangrijke factor: met ouderdom spreiden onze voeten uit en de vetkussentjes onder de hiel en bal van de voet worden dunner. De huid wordt droger en dunner, waardoor de dunne zenuwtjes in de huid overprikkeld kunnen raken. Andere problemen zoals artrose, diabetes en bloedsomloopproblemen komen ook vaak voor bij ouderen en dragen indirect bij aan pijnlijke voeten.

Andere oorzaken van pijnlijke voeten

Naast ontstekingen en leeftijd zijn er nog andere factoren die pijnlijke voeten kunnen veroorzaken.
• Vrouwen lopen in het algemeen een groter risico op voetklachten, met name vanwege het dragen van te nauwe schoenen en hoge hakken. Vooral op latere leeftijd kunnen ernstige problemen ontstaan. Zenuwen kunnen beklemd raken en weefsels geïrriteerd door de niet biologische druk op de voetgewrichten.
• Mensen die vanwege hun beroep de hele dag moeten staan krijgen onherroepelijk pijnlijke voeten, maar ervaren ook vaak pijn in de benen, knieën of rug.
• Te veel sporten/hardlopen/dansen: vooral pijn in de hiel en de schenen komt veelvuldig voor bij overmatig sporten, hardlopen of dansen.
• Ook mensen die te zwaar zijn hebben een overbelasting van voeten en enkels. Deze overbelasting kan gemakkelijk leiden tot pijnlijke voeten en blessures.
• De zogenaamde overpronatie: het naar binnen kantelen van de enkels en doorzakken van de voetboog speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van voetproblemen. Door die stand afwijkingen komen zenuwen en andere weefsels in de verdrukking.

Oorzaak van zenuwpijn in de voet

Zenuwpijn ontstaat als een zenuw beschadigt. Dit kan komen door lichamelijk letsel, bijvoorbeeld bij een ongeluk of een snee, maar ook bijvoorbeeld door diabetes, als de dunne zenuwen aangedaan zijn. Neuralgie kan ook ontstaan door verdrukking van een zenuw, zoals bij het tarsaal tunnel syndroom, waarbij een zenuw in de enkel wordt verdrukt. Ook kan een ontsteking in de zenuw de oorzaak van zenuwpijn zijn. Hierdoor kunnen ook pijnlijke voeten ontstaan.

pijnlijke-voeten-zenuwen
Pijnlijke voeten: er zitten vele zenuwen in de voet die beschadigd kunnen worden

Zenuwpijn: diverse vormen van pijnlijke voeten

Mortons neuralgie is een vorm van zenuwpijn, waarbij een zenuw in de voet bekneld raakt tussen het middenvoetsbeentjes, waardoor veel pijn in de voervoet en tenen ontstaat. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Dit kan worden veroorzaakt door slechte doorbloeding van de voet. Bijvoorbeeld door veel sporten of door het lopen op hakken, maar het kan ook ontstaan als je een doorgezakte voorvoet hebt. De belangrijkste klacht is dus pijn, meestal bij de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn wordt vaak beschreven als brandend, stekend, krampend, of als een elektrische prikkeling in de tenen. Bij het tarsaal tunnel syndroom is er sprake van een beklemming van een voetzenuw (de nervus tibialis), wat resulteert in pijnlijke voeten aan de zijkant, onder de voet, in de voorvoeten of in de voetzool. Het heeft wel wat weg van het carpale tunnelsyndroom dat in de pols voorkomt en alom bekend is. Het tarsaal tunnel syndroom is echter niet zo bekend en wordt vaak over het hoofd gezien bij het stellen van een diagnose bij voetklachten. Het tarsaal tunnel syndroom komt niet frequent voor en wordt waarschijnlijk om die reden vaak niet als zodanig herkend.

Symptomen van zenuwpijn in de voet

Pijn is het belangrijkste symptoom van zenuwpijn. Bij zenuwpijn ontstaan heftige pijnscheuten in het gebied dat bij de aangedane zenuw hoort. Ook kunnen prikkelingen, brandend gevoel of steken en krampen in het gebied van de zenuw ontstaan. De pijnlijke voeten kunnen verergeren door een kleine prikkel zoals, het zachtjes aan raken van je huid of het dragen van (strakke) schoenen.

Neuropathie als oorzaak van pijnlijke voeten

Neuropathie is de term voor ziekten die de zenuwen betreffen. Het woord komt uit het Latijn en kan worden vertaald met zenuwziekte, ziekte van de zenuwen dus. Doordat de zenuwen niet meer optimaal de impulsen geleiden, kunnen er allerlei vreemde sensaties ontstaan, zoals doofheid, tintelingen, prikkelingen, bekneld gevoel en een brandende, stekende of zeurende pijn. De oorzaak van de pijnlijke voeten zit dan niet in de voet zelf, maar in de zenuwen naar de voet. Dat kan zelfs van veel hoger komen, bijvoorbeeld bij ischias, als een lage rugzenuw in de klem komt door een hernia. Dan ontstaat een chronische ontsteking van een zenuw die helemaal vanuit de onderrug naar de voet loopt waardoor de voet het meest pijnlijk aanvoelt. Bij chronische tekorten aan vitamines B ontstaan ook zenuwontstekingen met als effect pijnlijke, brandende voeten, die ook nog eens doof kunnen aanvoelen, alsof je op watten loopt. Om het zenuwstelsel optimaal te ondersteunen is binnen de “Russell Science Group” een speciaal product ontwikkeld op basis van palmitoylethanolamide en een speciale selectie van vitamines uit de B reeks: PeaPlex.

Neuro inflammatie als centrale oorzaak van pijnlijke voeten

Neuropathie kent vele oorzaken. Helaas zijn vrijwel nooit de oorzaken zo makkelijk te behandelen dat de neuropathie snel beter wordt. Behalve misschien bij neuropathie door een chemokuur. De chemokuur veroorzaakt een semi-acute ontsteking van de zenuw, door de giftigheid ervan voor de zenuwcellen. Als de chemokuur gestopt wordt (tijdig gestopt wordt) zijn de beschadigingen van de zenuwen van dien aard, dat relatief snel de symptomen weer af nemen, waardoor de neuropathie zelfs kan verdwijnen. Maar meestal is dat dus niet zo. Naast de chemokuren is diabetes een veel voorkomende oorzaak van pijnlijke voeten. De zenuwen zijn dan aangedaan door de suiker en er ontstaat een chronische neuro inflammatie van de voet zenuwen.

PEA de natuurlijke oplossing

Er worden verschillende vormen Palmitoylethanolamide (PEA) verkocht. Deze stof PEA (palmitoylethanoamide) is een lichaamseigen stof, die geen bijwerkingen heeft. De stof is inmiddels ook in Nederland te krijgen. PEA is naast een mestcel stabilisator ook een pijnstillende stof bij neurogene of neuropathische pijnen.
Aanwijzing: er bestaat voorkeur voor een PEA product met het PEA-opt vignet en wel omdat bij preparaten zonder dat vignet nergens overtuigend bewijs is gevonden over de zuiverheid.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER