Voeding kan genen in of uitschakelen: de intelligente natuur en het voorbeeld van palmitoylethanolamide!

0
1665

Dr. Carlos Bocos en collega’s van het befaamde Karolinska instituut te Stockholm schreven in 1995:

Can a nutrient regulate gene transcription? Can a nutrient control its own metabolism, and therefore its own intracellular concentration…..? Since Issemann and Green described the first PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor) in 1990, and we demonstrated that this transcription factor is activated by free fatty acids, the answer to these questions might be affirmative. 

Ja, voeding kan dus de genen beïnvloeden. Dat staat tegenwoordig bekent als epi genetica.

Het effect van voedingscomponenten op onze stofwisseling

Het was nogal een kwantum jump toen in de fysiologie van de voeding, dat voedingscomponenten een dergelijk diep grijpend effect kunnen hebben in onze stofwisseling. Zo diep, dat voeding zelfs bepaalde genen aan of uit kan schakelen. PEA is daar een bijzonder voorbeeld van. Want deze stof wordt in membranen van cellen gevormd en wordt dan getransporteerd naar de celkern waar het zijn belangrijke functies kan uitoefenen. De stof kan dan genen die overmatig actief zijn op het gebied van ontsteking uitschakelen. Een PEA-product met een PEA-opt keurmerk is klinisch bewezen en gegarandeerd zuiver.

Bocos en collega’s wezen erop dat in een eerdere serie experimenten Issemann ontdekt had dat vetzuren deze kernreceptor konden activeren, en dan vooral de simpele, verzadigde vetzuren. Een van de meest voorkomende vetzuren in ons lijf die de kernreceptor kan activeren is PEA.

Voor pijnstilling en ontstekingsremming verkiezen de meeste patiënten:

  • de in Nederland geproduceerde PEA-capsules van Russell
  • de in Italië geproduceerde PEA-tabletten van Epitech

Revolutie in denken: voeding kan meer dan je denkt!

Rond 1995 was het een revolutie in het denken, toen bleek dat vetzuren niet alleen onderdelen vormen van membranen en functioneren als brandstof, maar dat vetzuren nog een derde functie in de cel vervullen, die van het regelen van genen door selectief bepaalde genen, zoals de PPAR-receptor in de kern aan te schakelen:

Ultimately, then, it would seem that fatty acids are not only utilized as fuel, structural components of the cells, or eicosanoid, triglyceride, and phospholipid pre- cursors, but also serve as important regulators of gene expression by means of activation of (and possibly binding to) the nuclear transcription factor, PPAR, thus representing one of the first examples of nutrient- controlled gene expression in eukaryotes.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER